latinica  ћирилица
21/06/2016 |  17:23 | Аутор: СРНА

Њемачка: Активисти траже побољшања односа са Русијом

Њемачки активисти за људска права упутили су отворено писмо канцелару Ангели Меркел позивајући је да предузме кораке ради побољшања односа са Русијом.

Писмо које ће бити објављено сутра у њемачким медијима, на дан њемачке инвазије на СССР у Другом свјетском рату, потписало је више од 100 јавних личности и политичара.

Писмо је иницирала Међународна асоцијација адвоката против нуклеарног наоружања /ИАЛАНА/.

"Морамо коначно да научимо лекцију овог ужасног рата зарад бољих односа Њемачке и Русије", наводи се у писму и додаје да политика сарадње са Русијом представља перспективу за мирну будућност Европе.

Аутори писма истичу да су руска умјетност и култура дио европске културе и да то може да послужи као основа за пријатељске односе двије земље.

"На овај важан историјски дан, 22. јун 2016. године, желимо да поручимо канцелару Ангели Меркел и Влади: само политика сарадње са Русијом и политика рјешавања сукоба и премошћавања разлика на основу међународног права нуди перспективу мирне европске будућности", наводи се у писму, пренио је ТАСС.

У писму се, такође, подсјећа на споразум Русија-НАТО према коме се Алијанса обавезала да ће се уздржати од дугорочног распоређивања снага у источној Европи.

"Сви потписници тог споразума истакли су да нису непријатељи и да је безбједност свих земаља евроатлантске заједнице недјељива. Важно је вратити се тим основама и окончати политику економских санкција", истиче се у писму.