latinica  ћирилица
21/06/2016 |  18:17 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

СТО: Могуће пуноправно чланство за БиХ до краја године

БиХ ће до краја године бити примљена у пуноправно чланство Свјетске трговинске организације уколико у наредних мјесец и по испуни један преостали услов у вези са легислативом, те оконча преговоре са Бразилом, Украјином, Русијом и формализује билатерални споразум са САД, истакли су данас представници СТО.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Представници СТО нагласили су током сусрета са члановима руководства оба дома ПС БиХ Шефиком Џаферовићем и Огњеном Тадићем да је циљ њихове посјете БиХ охрабривање власти да учине преостале завршне кораке, који би довели до тога да БиХ, након 17 година преговора и више од 200 усвојених и промијењених закона, буде примљена у пуноправно чланство ове организације.

Директор Сектора СТО за приступање БиХ Чиду Осакве и предсједавајући Радне групе СТО за приступање БиХ Рајмунд Киш истакли су да је чланство у овој организацији свакој земљи чланици донијело политичку стабилност, економски раст, као и бројне друге бенефите, укључујући и лакше преговоре са ЕУ за земље у претприступној фази.

Џаферовић и Тадић изразили су захвалност представницима СТО на подршци коју пружају БиХ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Они су позвали представнике СТО да искористе своје механизме како би биле уклоњене све препреке у завршним преговорима БиХ са осталим земљама.

Састанку чланова колегијума оба дома Парламетнарне скупштине БиХ са делегацијом СТО присуствовала је и амбасадор у Мисији БиХ при УН и СТО у Женеви Луција Љубић Лепине.