latinica  ћирилица
21/06/2016 |  19:11 ⇒ 20:53 | Аутор: СРНА

НСРС: Размотрен Приједлог плана парцелације за аутопут Бањалука-Добој

Посланици у Народној скупштини Републике Српске вечерас су завршили расправу о преосталим тачкама 12. редовне сједнице, о којима ће се гласати сутра у 10.15 часова, када ће послије кратког колегијума почети и Тринаеста редовна сједница.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

20.30... Народна скупштина размотрила је приједлог одлуке о усвајању Приједлога плана парцелације за аутопут Бањалука –Добој по скраћеном поступку. План се излаже на стални јавни увид у јединицама локалне самоуправе граду Добоју, те у општинама Лакташи, Прњавор, Дервента и Станари, наводи се у образложењу приједлога ове одлуке.

Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је да је овом одлуком предвиђено да ће општина Дервента имати прилаз излазној петљи према Станарима.

Посланик СДС-а Миладин Станић рекао је да ће клуб посланика СДС-а подржати приједлог овог плана, јер је он неопходан како би се завршила изградња ове дионице аутопута.

Народна скупштина размотрила је и приједлог одлуке о образовању анкетног одбора - одбора за координацију са институцијама и организацијама у вези изградње Меморијалног центра "Градина" и праћења усвајања Декларације о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата у парламентима других држава.

Приједлогом ове одлуке дефинисано је да би анкетни одбор требало да чини 11 чланова међу којима су посланици и представници институција Републике Српске.

Наведену одлуку предложио је СДС-К.

Сједница Народне скупштине биће настављена сутра. По окончању 12. редовне сједнице, требало би да буде одржана и 13. редовна сједница парламента Српске о чему ће сутра одлучити скупштински Колегијум.

На овој сједници посланици би требало да разматрају избор предсједника Уставног суда Републике Српске - приједлог предсједника Републике, као и приједлоге закона о јавним тужилаштвима и о правосудном испиту у Републици Српској.

На дневном реду су и приједлози Закона о студентском организовању и Закона о измјенама и допунама закона о судској полицији.

19.50... Народна скупштина размотрила је приједлог одлуке о усвајању Приједлога Зонинг плана подручја посебне намјене "Андрићград", по скраћеном поступку.
Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић рекла је у завршној ријечи да овај план обухвата планска рјешења како се један туристички комплекс може развијати по зонама.

Голићева је навела да је Народна скупштина надлежна за усвајање Зонинг плана, не само овог подручја, већ свих подручја посебне намјене.

Она је рекла да у 75 одсто општина Српске не постоје ажурна планска рјешења, што представља велики проблем ресорном министарству и одређеним институцијама локалних самоуправа које треба да раде неки посао.

Голићева је подсјетила да је измјенама и допунама Просторног плана Републике Српске до 2025. године Андрићград планиран као дио посебне туристичке понуде и вишеградског туристичког подручја које је дефинисано као подручје првог ранга, подручје посебних намјена и великих туристичких потенцијала.

Током скупштинске расправе о овом приједлогу одлуке, посланик НДП-а Здравко Крсмановић рекао је да Народна скупштина није мјесто на којем треба да се расправља о овом приједлогу плана, већ да то питање треба да се разматра искључиво у локалним скупштинама.

19.05... По окончању посебне сједнице Народна скупштина Републике Српске наставила је 12. редовну сједницу расправом о Приједлогу одлуке о усвајању приједлога зонинг плана подручја посебне намјене "Андрићград" по скраћеном постипку.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић обавијестио је посланике да је Влада Српске из скупштинске процедуре повукла приједлог одлуке о давању сагласности на одлуку Владе о продаји 64,98 одсто акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде Љубија Приједор методом непосредног одабира купца.