latinica  ћирилица
23/06/2016 |  07:47 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

НСРС: Усвојене измјене закона о државним службеницима (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о државним службеницима којим се овај закон усклађује са новим Законом о раду.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: СРНА
Народна скупштина Републике СрпскеФото: СРНА

Усвојен је Закон о јавним тужилаштвима Републике Српске којим се уређује организација, надлежност и овлашћење јавних тужилаштава.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о студентском организовању којим се уређују облици студентског организовања у Српској, њихово оснивање и положај.

Парламент Српске усвојио је и Закон о измјенама и допунама Закона о промету експлозивних материја и запаљивих течности и гасова којим се ограничава рок одобрења за набавку и продају експлозивних материја и пиротехничких производа.

Усвојен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о насљеђивању којим се детаљније уређује поступање нотара приликом сачињавања тестамената.

Овим нацртом закона прописује се које услове морају испунити лица као свједоци у сачињавању писаног тестамента пред свједоцима, судског тестамента и тестамента сачињеног код нотара, те која лица не могу бити свједоци.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о сјемену пољопривредног биља којим се прецизирају услови за брисање уписаних субјеката из регистра произвођача, прометника сјемена, произвођача расада и произвођача мицелија.

Усвојена је Стратегија подстицања страних улагања у Српску од 2016. до 2020. године чији је циљ побољшање конкурентности Републике Српске на глобалном плану и раст стопе привредног развоја.

Општи циљ ове стратегије усмјерен је на стварање стимулативног инвестиционог амбијента који би довео до повећања страних улагања у Српску, наводи се у овом документу.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је први дио 13. редовне сједнице Народне скупштине, додајући да ће о њеном наставку јавност бити благовремено обавијештена.

Народна скупштина Републике Српске, на 13. редовној сједници, синоћ је готово без расправе размотрила Приједлоге закона о правосудном испиту, о студентском организовању, као и измјене и допуне закона о судској полицији Републике Српске и промету експлозивних материја и запаљивих течности и гасова.

У нацрту су размотрене и измјене Закона о Фонду и финансирању заштите животне средине, о ванпарничном поступку и о насљеђивању.Пред посланицима је био и Приједлог стратегије подстицања страних улагања у Републику Српску до 2020. године.