latinica  ћирилица
23/06/2016 |  12:25 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Укупна задуженост БиХ 11,9 милијарди КМ

Спољни дуг БиХ, закључно са крајем прошле године износи 8,4 милијарде КМ, а унутрашњи дуг БиХ око 3,5 милијарди КМ, тако да укупна задуженост БиХ износи 11,9 милијарди КМ.
Конвертибилне марке - Фото: РТРС
Конвертибилне маркеФото: РТРС

Ово су подаци из Информације о стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембар 2015. године, коју је данас разматрала Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Закључно са истим датумом, уговорено је спољних кредита у укупном износу 12,8 милијарди КМ.

Кредити који су отплаћени нису укључени.

Што се тиче структуре спољне задужености по периоду настанка и обавеза и кредиторима, учешће "старог" дуга у стању спољне задужености од 17,91 одсто исказује тенденцију смањења, с обзиром на то да је учешће овог дуга у 2014. години износило 19,65 одсто, а 2013. године 21,75 одсто.

"Стари" дуг чине наслијеђени комерцијални дугови према Париском клубу кредитора, Лондонском клубу кредитора, те кредити ИБРД-а.

У оквиру "новог" дуга, највећу процентуалну заступљеност чине дугови према медународним финансијским институцијама /Свјетска банка - ИДА и ИБРД, ЕИБ, ММФ, ЕБРД, Европска комисија/.

У информацији се закључује да показатељи задужености БиХ за прошлу годину не одступају значајно од индикатора дуга из претходне године, те се и даље задржавају у оквирима дефинисаних граница одрживости дуга.

Међутим, орште стање економије, те привреде у цјелини, упућује на неопходност системске контроле даљег задуживања, као и активнију политику управљања дугом, наводи се у Информацији.

На сједници Комисије, којој нису присуствовали чланови из Републике Српске, констатовано је да се задуживање у Федерацији БиХ двија по знатно нижим каматним стопама, него што је случај у Републици Српској, због чега су страни инвеститори више заинтересовани за куповину трезорских записа и обвезница у ФБиХ, него у Републици Српској.