latinica  ћирилица
23/06/2016 |  12:55 | Аутор: СРНА

Аливуковић: На привременом бирачком списку у Сребреници 10.548 бирача

Предсједник Општинске изборне комисије у Сребреници Нермин Аливуковић изјавио је Срни да је на привременом бирачком списку за наредне изборе 10.548 бирача из ове општине и да је исти број бирача на електронском и писаном списку који посједује ова комисија и Центар за регистрацију бирача.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Аливуковић је рекао да се на том списку не налазе имена лица која су се некада водила као избјегла и расељена и, према његовој тврдњи, биће на коначном бирачком списку.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић указао је да постоје два бирачка списка тражећи од Централне изборне комисије БиХ да отклони ту дилему и сумњу у манипулисање бирачким списком.

У овој општини скоро сви становници, и Срби и Бошњаци, у једном периоду су имали статус избјеглих или расељених, а многи се налазе на привременом бирачком списку.

Изузетак је само неколико стотина мјештана Скелана, Црвице и Петриче - српских села чији становници у току рата нису напуштали своја огњишта јер су била под контролом Војске Републике Српске и нису имали статус расељених.

Аливуковић истиче да је Централна изборна комисија БиХ доставила такав привремени бирачки списак и образложења за особе чија се имена не налазе на том списку, а живе у Сребреници од краја рата.

Он није могао да објасни због чега након више од 20 година списак бирача није обједињен, односно зашто је дошло до раздвајања када су та лица на претходним изборима била на бирачким списковима.

Аливуковић је позвао бираче да до 6. јула изврше увид у привремени бирачки списак, провјере податке, региструју се за изборе или изврше промјену бирачког мјеста, уколико су промијенили адресу становања.

Према његовим ријечима, за начелника општине кандидовали су се Ћамил Дураковић као независни кандидат који има подршку више бошњачких странака и Десница Радивојевић као независни кандидат, док је Младен Грујичић заједнички кандидат коалиције српских странака "Заједно за Сребреницу".

За састав Скупштине општине кандидатске листе је поднијело 14 политичких субјеката међу којима су и два субјекта који се раније нису појављивала на изборима у овој општини, а то су "Покрет за преокрет" и "Савез за нову политику".

"Независних кандидата за одборничка мјеста у овој општини нема", истакао је Аливуковић.