latinica  ћирилица
23/06/2016 |  13:21 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

Додик: У Бањалуци 26. јуна састанак о ССП-у

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је за недјељу, 26. јуна, у Бањалуци заказао састанак на коме ће бити ријечи о предложеној адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању која је неприхватљива за Српску.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је навео да би састанку, који је заказан за 17.00 часова, требало да присуствују представници Владе и институција Републике Српске, струковних организација, Привредне коморе, Спољнотрговинске коморе БиХ и удружења пољопривредника.

"Још једном на састанку желимо да разговарамо овом питању и саопштимо јавности наше опређељење које се односи на адаптацију овог споразума, те да Предсједништво БиХ има јасан став, бар што се тиче Републике Српске. Овакав ССП је неприхватљив за Републику Српску и без обзира што многи у свему овоме виде неку причу, наше 'не' ССП-у не значи да је то 'не' европском путу и договору о овом питању", рекао је Додик у Бањалуци.

Он је истакао да се, када питање пописа буде враћено у законске оквире и уважени ставови Српске, може разговарати о ССП.

"Власт Републике Српске није дала сагласност о ССП. Сада смо први пут видјели да представници Српске у институцијама БиХ траже овај став јер је адаптација потпуно неприхватљива због огромне штете", рекао је Додик и напоменуо да је Српска раније предлагала да се нађе механизам за накнаду штете и да неће бити проблема уколико буде пронађен.

Он је подсјетио да је БиХ имала потпуно валидан споразум са ЕУ, када члан није била Хрватска.

"Када је Хрватска постала члан ЕУ наметнули су нам приступ који је ова земља од нас раније тражила, а то је да немамо царина за увоз хрватских производа. Из тога је видљиво да Европа жели помоћи Хрватску да своју неконкуретну робу европском тржишту пласира овдје, што је недопустиво", закључио је Додик.