latinica  ћирилица
23/06/2016 |  14:12 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Миловановић: ЦИК да отклони сумње о инжењерингу у Сребреници

Предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић затражио је од Централне изборне комисије БиХ да изда званично саопштење и отклони дилеме око важеће верзије привременог бирачког списка у овој општини.
Милош Миловановић - Фото: СРНА
Милош МиловановићФото: СРНА

"Тиме ће отклонити сумње у евентуалне изборне преваре и инжењеринг", рекао је Миловановић, чијег имена нема на привременом бирачком списку, као ни његове породице.

Он је истакао да је упознат да је Центар за регистрацију бирача ове општине добио писани списак на коме се налази његово и остала имена која се не налазе на електронском списку, па остаје нејасноћа који је од та два списка важећи.

Миловановић је позвао бираче да изврше провјеру и да се региструју за изборе уколико се не налазе на привременом бирачком списку.

Провјеравајући да ли се њихова имена налазе на привременом бирачком списку општине Сребреница, многи грађани и цијеле породице били су изненађени сазнањем да њихових имена нема на евиденцији, иако од 1995. године непрекидно живе у овој средини.

"На основу податка да општина Сребреница има 12.900 бирача, добијеног од Централне изборне комисије БиХ, Скупштина општине је 4. фебруара ове године донијела одлуку да се смањи број одборника са 23 на 21 за наредни период.

Међутим, на привременом бирачком списку у електронској верзији појавило се свега 10.548 бирача и питамо се како је за четири мјесеца мистериозно нестало више од 2.300 бирача, међу којима је моја и породице Лазаревић, Милановић, али и неке бошњачке породице, јер је на том списку свега 10.548 бирача", изјавио је Миловановић.

Заједнички кандидат свих српских странака за начелника општине Сребреница Младен Грујичић упозорио је да је на сцени поново изборни инжењеринг приликом регистрације бошњачких бирача у овој локалној заједници.

"Покушавају да путем поште у бирачки списак уврсте око 3.000 гласача који већ 25 година не живе у Сребреници, обезбјеђујући им нелегално, без њихове пуномоћи, увјерења о држављанству у општинској матичној служби, а по налогу начелника Ћамила Дураковића", рекао је Грујичић.

Он је појаснио да се региструју сви они који су били на попису 1991. године у Сребреници, а већ 25 година су у иностранству гдје имају нова држављанства и немају никакве везе са овом општином.

"То је питање којим треба да се бави тужилаштво, јер је у питању незаконит рад и злоупотреба овлаштења", сматра Грујичић.

Он упозорава домаће и међународне организације и институције да реагују и спријече изборне малверзације у овој општини у којој већ 17 година влада бошњачка мањина над српском већином и која је свакако оптерећена сиромаштвом и економском бесперспективношћу.