latinica  ћирилица
23/06/2016 |  14:54 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Бањалука: Усвојен нацрт ребаланса буџета од 138.960.000 КМ

Скупштина града Бањалука усвојила је Нацрт ребаланса буџета у износу од 138.960.000 КМ, којим су укупна буџетска средства повећана за 10,7 милиона КМ или 8,3 одсто у односу на почетни буџет за ову годину.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да је Нацрт ребаланса буџета конципиран на бази раније донесених одлука о расподјели суфицита из буџета града из претходне године.

"Том одлуком о суфициту око пет милиона КМ је усмјерено у давања и расходе у овој години, док пет милиона КМ имамо повећање буџетског оквира по основу инвестиционе изградње у Бањалуци", рекао је Гаврановић.

Он је појаснио да је то повећање дошло на основу нових законских рјешења која су донесена 2013. године, а на основу којих је омогућено да Град, у недостатку властитих средстава, улаже преко инвеститора који су по повољним условима урадили инфраструктуру земљишта и објеката, који ће остати у имовини града.

Одборник СДС-а у Скупштини града Бањалука Младен Кајкут рекао је су представници ове странке били против Нацрта ребаланса буџета, јер сматра да Град неће моћи да га испоштује до краја.

Одборници су усвојили и Одлуку о краткорочном задужењу Града у износу од три милиона КМ, за потребе привременог финансирања дефицита произашлог из готовинског тока.

Гаврановић је навео да је циљ био да се одржи ниво текуће ликвидности.

"Овдје се не ради о повећању буџетског оквира, него о супституцији одређених прихода, који су планирани а који не могу ове године се наплате", рекао је Гаврановић.

Он је појаснио је да је ријеч о планираној продаји гаража и пословних простора, којом би се остварили одређени приходи.

"Одређен број људи објекте и просторе које купује плаћа обвезницама које неће стићи сада на наплату него у неком наредном буџету", навео је Гаврановић.

На сједници је усвојена и Одлука о покрићу кумулираног дефицита буџета Града са стањем на 31. децембар прошле године у износу од 8.364.428 КМ, од чега се више од три милиона КМ односи на преостали дио дефицита из 2012. године, а остатак на непокривени дефицит из 2014. године.