latinica  ћирилица
23/06/2016 |  16:02 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

ЦИК БиХ: Нема разлике у штампаној и електронској верзији бирачког списка

Централна изборна комисија БиХ није примила никакав захтјев предсједника Скупштине општине Сребреница Милоша Миловановића у вези са привременим бирачким списком који је достављен у општину Сребреница, рекла је портпарол ЦИК-а Максида Пирић.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић затражио је од Централне изборне комисије БиХ да изда званично саопштење и отклони дилеме око важеће верзије привременог бирачког списка у овој општини, чиме ће се, како каже, отклонити сумње у евентуалне изборне преваре и инжењеринг.

Он је рекао да је упознат да је Центар за регистрацију бирача општине Сребреница добио штампани списак на коме се налази његово и имена осталих бирача којих нема на електронском списку, па остаје нејасноћа који је од та два списка важећи.

Пирићева каже да није никако могло да се догодити да постоји разлика између штампане верзије привременог бирачког списка и оног у електронском облику, јер су оне идентичне.

Она је навела да је службеника ЦИК-а јуче контактирао предсједник Општинске изборне комисије /ОИК/ Сребреница и да су заједно прошли и штампану и електронску верзију привременог бирачког списка за бирачко мјесто број четири и да се показало да се у потпуности слаже и штампана и електронска верзија.

"Предсједник ОИК-а је пренио изјаве појединаца да се налазе на једном, а не налазе на другом списку, што се није се показало тачним. Показало се да се имена која је навео не налазе нити у штампаној нити у електронској верзији, јер те особе немају статус редовних бирача, већ статус расељене особе", појаснила је Пирићева.

Она је истакла да привремени бирачки списак који је достављен општинама и ОИК-у садржи само редовне бираче, а не бираче који имају посебан статус.

"Сви они који се налазе на том бирачком списку могу да провјере своје податке, а они који се не налазе могу провјерити у Центру за бирачки списак због чега се не налазе. У Центру ће им провјерити да ли имају статус расељене особе, а ако имају због тога и нису на редовном бирачком списку", објаснила је она.

Пирићева је поновила да је ЦИК БиХ 4. маја, када је расписао изборе, објавио укупан број бирача за општину Сребреница и да их је тада на бирачком списку било око 12.900, те да су на том списку биле све категорије бирача.

"Оно што смо доставили почетком јуна ОИК-у су бирачки спискови са именима редовних бирача, без категорија расељених особа, особа које гласају из иностранства и других", напоменула је она.