latinica  ћирилица
23/06/2016 |  16:18 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Чичковић: Свака правна одлука у БиХ подложна легитимним преиспитивањима

Директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић изјавила је да је свака правна одлука која је донесена у БиХ или било којем демократском систему подложна правним лијековима и легитимним преиспитивањима, па чак и одлуке Уставног суда БиХ.
Радмила Чичковић - Фото: РТРС
Радмила ЧичковићФото: РТРС

Поводом изјаве замјеника директора Агенције за статистику БиХ Фадила Фатића да Агенција не може и неће повући одлуку о објави резултата пописа становништва у БиХ, Чичковићева је поновила да ова одлука и програм директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукић нису у складу са законом.

- О томе су обавијештене све релевантне домаће и стране институције, као и појединци - каже Чичковићева.

Коментаришући тврдње Фатића да не постоји никаква могућност да Парламентарна скуштина БиХ приступи измјенама и допунама Закона о попису како би Јукићева одлука била стављена ван снаге, Чичковићева је рекла да парламент БиХ у складу са Уставом може да донесе законе о било којем питању које се уређује законом.

- Попис, као најкомплекснија статистичка активност, увијек се уређује законом - истакла је Чичковићева.

Поводом тврдње Фатића да ће онај ко покуша да повуче одлуку о попису становништва БиХ бити предмет кривичног процесуирња, Чичковићева је рекла да је од почетка пописа заступан принцип поштовања закона и да би свако требало да се тако понаша.

Народна скупштина Републике Српске донијела је одлуку да не прихвата незакониту и штетну по интересе Српске одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ, коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић.

Уколико Јукић до 25. јуна не повуче ову незакониту одлуку, Народна скупштина је обавезала Владу Српске и Републички завод за статистику да повуку представнике из Централног пописног бироа и захтијева да из овог бироа буду повучена и преостала два члана из реда српског народа.

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Фадил Фатић рекао је да се одлука о објави резултата пописа становништва у БиХ не може промијенити и да неће бити стављена ван снаге, односно да ће резултати пописа бити објављени до 1. јула.