latinica  ћирилица
23/06/2016 |  17:33 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Бијељина: Питање подстицаја за пољопривреду добило политичку димензију (ВИДЕО)

У Бијељини је и питање подстицаја за пољопривреду добило политичку димензију.
Покрет Успјешна Српска - Фото: Screenshot
Покрет Успјешна СрпскаФото: Screenshot

Прво је градоначелник Мићо Мићић скупштинској већини предложио да се пољопривредницима исплати два фенига подстицаја за пшеницу, а потом је Покрет успјешна Српска одговорио новим приједлогом.

Мићићев приједлог за њих је политикантски, јер новац није планиран аграрним буџетом који је градоначелник потписао крајем априла. Ипак, предлажу да се за премију исплаћује три фенига по килограму пшенице и да се аграрни буџет за нередну годину повећа. 

Приједлог градоначелника о издвајању средстава за премирање пшенице у вријеме када он не управља аграрним фондом нити има подршку скупштинске већине је политикантски, оцјењују у Покрету успјешна Српска.

- Градоначелник није планирао никаква средства у буџету града Бијељина за пшеницу током ове године, имамо ситуацију да тренутни градоначелник нема утицај - каже Златко Максимовић, члан Покрета успјешна Српска.

Славиша Глигоревић, директор Аграрног фонда Града Бијељина истиче да "пшеница, као стратешка сировина, не заслужује да је се сјетимо само пар дана пред жетву и то у изборним годинама".

Иницијатива да се помогне ратарима проистекла је након састанака представника пољопривредних удружења са новим начелником за привреду и пољопривреду, кажу у Покрету успјешна Српска и додају да аграрни фонд од милион 1.100.000 КМ треба да буде повећан. У СДС-у одбацују оптужбе и наводе да су и раније проналазили начин да обезбиједе новац за помоћ произвођачима пшенице.

- 2014. добро знају наши прерађивачи и произвођачи пшенице колико смо помогли и како се успјело договорити и ефектно извести велике количине рода пшенице која и није била неког квалитета, а 2015. род и квалитет је био добар и цијена, па није требала додатна стимулација - каже Миле Пејчић, бивши начелник Одјељења за привреду и пољопривреду.

Кандидат за градоначелника Бијељине Златко Максимовић покренуо је иницијативу да се за грађане Бијељине смањи цијена воде која је највиша у Републици Српској. Он је навео да ће искористити свој политички утицај да обезбиједи подршку Владе Српске пројекту гасификације у Бијељини.