latinica  ћирилица
23/06/2016 |  17:52 ⇒ 18:33 | Аутор: СРНА

Влада Српске: На свеобухватан начин уредити позоришну дјелатност

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о позоришној дјелатности којим се покушава на свеобухватан начин уредити обављање позоришне дјелатности, као и услови за рад и дјеловање свих учесника у овим дјелатностима.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Осим тога, основни текст Закона о позоришној дјелатности мијењан је 2011. године, па се ресорно министарство одлучило на израду новог закона с циљем побољшања текста Закона, као и прилагођавања насталим друштвеним појавама да би се олакшала његова примјена у пракси.

Један од веома важних разлога за доношење новог закона јесте потреба за подстицањем развоја позоришне дјелатности на нивоу јединица локалне самоуправе, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

На данашњој сједници утврђен је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о музејској дјелатности због непримјењивости и недоречености појединих одредаба важећег акта, које су уочене током његове примјене.

Влада је утврдила и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у Републици Српској из потребе да се поједине одредбе потпуније и прецизније дефинишу, јер су се те одредбе у примјени показале као недоречене, непрецизне и непримјењиве.

Обрађивач је у образложењу навео да је један од разлога за измјену и допуну Закона и отклањање мањкавости у пракси, које се односе на утврђену надлежност у вршењу надзора над примјеном закона.

Планирани инвестициони пројекти вриједности око 796 милиона КМ

Влада Републике Српске донијела је на данашњој сједници одлуку о усвајању Нацрта програма јавних инвестиција Српске за период 2017-2019. година којим је планирана реализација инвестиционих пројеката у укупном износу од 795.895.951 КМ.Планом реализације предвиђено је инвестирање 484.911.219 КМ у наредној години, 236.641.330 КМ у 2018. години и 74.343.402 КМ у 2019. години, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Међу пројектима који улазе у састав Нацрта програма инвестиција има и оних чија је реализација почела у претходним годинама и закључно са прошлом годином утрошено је 1.214.652.230 КМ из свих извора финансирања, а у овој години планирано је да буде уложено 608.348.563 КМ.

Постоје и пројекти чија реализација траје и након 2019. године и у том периоду је потребно уложити више од 34.000.000 КМ.

На сједници је утврђен и Нацрт стратегије транспорта Српске за период 2016-2030. година, чије је доношење основ за пројектовање и планирање будућих инвестиција у Републици Српској.

Циљ стратегије је идентификовање активности за развој транспортног система Републике Српске у краткорочном, средњорочном и дугорочном периоду.

Стратегијом су дефинисани општи и посебни циљеви за законодавни оквир, инфраструктуру и услуге.

Најважнији елементи који су утицали на доношење ове стратегије су испуњење социјалних и економских захтјева, задовољавање потреба у смислу одржавања, унапређења и развоја транспортне инфраструктуре, финансијска одрживост, усклађеност са ЕУ стандардима и законима, задовољавање потреба за безбједношћу и потреба за информацијама, те минимални дозвољени утицај на животну средину.

Влада је усвојила и уредбу о висини годишње накнаде за јавне путеве која се плаћа при регистрацији моторних и прикључних возила, која је умањена за прикључна возила за 20 одсто.

За 40 одсто умањена је накнада за мотоцикле, док је висина накнаде за путничке аутомобиле повећана за 40 одсто.

Висина накнаде за остала возила остала је непромијењена.

Влада Српске донијела је одлуку о стављању ван снаге одлуке о висини годишње накнаде за јавне путеве која се плаћа при регистрацији моторних и прикључних возила.

На сједници је усвојена и информација о додјели средстава са текућих грантова удружењима од јавног интереса и Друштву чланова Матице Српске у Српској.

Влада је усвојила извјештај о пословању бањалучког привредног друштва "Космос" за прошлу годину и упознала се са информацијом о изради плана финансијског и оперативног реструктурисања овог привредног друштва.

За стамбено збрињавање борачких категорија више од 10 милиона КМ

За финансирање стамбеног збрињавања борачких категорија у 2015. години утрошено је 10.421.329 КМ, наведено је у документу Реализација Програма потпуног стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у Српској за 2015. годину, који је данас утврдила Влада Републике Српске. Од овог износа на име изградње, куповине и санације стамбених јединица утрошено је 10.285.449 КМ, а на име додјеле неповратних новчаних средстава 135.880 КМ.

Стамбеним јединицама збринуто је 407 породица, а додјелом неповратних новчаних средстава 124 породице. Укупно је збринут 531 корисник, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

За финансирање стамбеног збрињавања борачких категорија у Републици Српској у 2016. години на дан 20. мај утрошено је 1.816.138 КМ.

За финансирање Програма у периоду 2008-2016. година са стањем на дан 20. мај ове године утрошено је укупно 95.405.093 КМ.