latinica  ћирилица
23/06/2016 |  18:30 ⇒ 24/06/2016 | 07:42 | Аутор: СРНА

Влада Српске одбацила приједлог Министарства безбједности БиХ

Влада Републике Српске одбацила је приједлог спорне одлуке о успостављању Координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ, захтијевајући од министара из Српске у Савјету министара БиХ да не подрже тај документ и да инсистирају на спровођењу и унапређењу борбе против тероризма искључиво у оквиру постојећих институција и агенција утемељених на закону.
Влада - сједница - Фото: СРНА
Влада - сједницаФото: СРНА

Такође, Влада Српске тражи од министара из Српске у Савјету министара БиХ да се уздрже од активности које би водиле ка реорганизацији система безбједности у БиХ и ентитетима супротно Уставу и законима БиХ, уставима и законима ентитета и Статуту и законима Дистрикта Брчко БиХ.

Узимајућу у обзир нарушавање процедурално правних правила и неуставност рјешења која су њим предвиђена, као и чињеницу да су сва тијела и агенције из области унутрашњих послова и система безбједности у БиХ успостављени на основу закона, Влада Српске је, на данашњој посебној сједници, оцијенила као правни и политички преседан покушај успостављања Координационог тијела.

Влада Српске сматра да би успостављање Координационог тијела, као својеврсног инструмента координације у формулисању и спровођењу политике у области борбе против тероризма, те посебно предвиђена рјешења којима су дефинисане надлежности Координационог тијела да усмјерава и усклађује рад органа и агенција у безбједносном сектору на територији БиХ, довели до озбиљног нарушавања постојећих модела координације и сарадње између полицијских и безбједносних агенција у БиХ који су дефинисани законом.

Влада је констатовала да Координационо тијело није конципирано као савјетодавно тијело, већ као тијело којем се, примарно посредством Оперативне групе у његовом саставу, дају надлежности да спроводи оперативне мјере и радње, те оваква рјешења оцјењује као неуставна и незаконита.

У саопштењу из Бироа Владе за односе са јавношћу наводи се да Влада Републике Српске сматра неуставним и незаконитим рјешења из Приједлога одлуке, којим је предвиђена надлежност Координационог тијела да, између осталог, предлаже промјене у правном и институционалном оквиру у безбједносној области у БиХ.

Такође, за Владу Српске су неприхватљива рјешења којима се предвиђа политичка функција Координационог тијела да, између осталог, предлаже мјере на стварању политичких, друштвених и економских околности које уклањају предуслове настанка и ширења тероризма у свим елементима његове појавности, те сматра да се на овакав начин Координационом тијелу настоје пренијети овлаштења којима, у складу са релевантним законима, располажу органи законодавне и извршне власти у БиХ.

Влада је констатовала да се у појединим члановима Приједлога одлуке употребљавају појмовно нејасне и неосноване синтагме попут "нацинална сигурност" и "национални интереси", те их као такве одбацује.

У саопштењу се наглашава да Влада Српске сматра неуставним и незаконитим јачање надлежности Тужилаштва БиХ, како је предвиђено чланом 13 Приједлога одлуке, у којем је утврђено да ће Оперативном групом у структури Радног тијела руковидити шеф Одсјека за тероризам у Тужилаштву БиХ.

Влада сматра неуставним, незаконитим и неприхватљивим рјешења из члана 4 Приједлога одлуке, којима се Тужилаштво БиХ, између осталог, позиционира као орган изнад чланова Координационог тијела, међу којима је, у складу са Приједлогом спорне одлуке, и министар унутрашњих послова Републике Српске.

Неуставна, незаконита и неприхватљива су и рјешења из члана 8 Приједлога одлуке, којима је предвиђено да Координационо тијело користи печат и меморандум Министарства безбједности БиХ, чиме се Министарство безбједности БиХ, узимајући у обзир да је као један од чланова Координационог тијела предвиђен и министар унутрашњих послова Републике Српске, позиционира као тијело изнад МУП-а Српске.

Влада Српске сматра да су рјешења из члана 14 Приједлога одлуке, којима је предвиђено финансирање Координационог тијела из Буџета институција и међународних обавеза БиХ, као и додатним донацијама, незаконита, нерационална и неприхватљива, те их као такве одбацује.

У саопштењу се наглашава да Влада Републике Српске подржава координисано институционално дјеловање с циљем јачања борбе против тероризма и свих других безбједносних изазова по БиХ које се реализује искључиво у складу са уставним надлежностима институција БиХ и ентитета, те изражава забринутост због застоја у раду Групе за борбу против тероризма успостављене Одлуком Савјета министара.

На 14. посебној сједници Влада је обавезала Генерални секретаријат да овај закључак хитно достави Генералном секретаријату Савјета министара БиХ, предсједавајућем Савјету министара, те министрима у Савјету министара из Републике Српске.

Овај закључак ступа на снагу даном доношења.

Утврђен редослијед активности о реализацији закључака Парламента

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој посебној сједници редослијед активности у контексту реализације закључака Народне скупштине Српске у вези са Јединственим програмом за обраду података пописа становништва, домаћинаства и станова у БиХ 2013. године и саопштавањем резултата пописа. Влада Српске утврдила је редослијед активности разматрајући Информацију поводом закључака Народне скупштине Републике Српске у вези са пописом у БиХ.

На посебној сједници Влада Српске усвојила и Информацију о стању у преговорима ради закључивања Протокола уз Споразум о стабилизацији и придруживању између Европске заједнице и БиХ, а да би се узело у обзир приступање Хрватске ЕУ.

Влада Републике Српске и даље сматра да за производе за које је доказана посебна осјетљивост и који нису обухваћени Споразумом о стабилизацији и придруживању треба да остане на снази потпуна царинска заштита, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за осносе са јавношћу.

На овој сједници предсједник Републике Српске Милорад Додик упознао је Владу о разговорима које је водио са предсједником Кине Си Ђинпингом и о активностима које ресорна министарства треба да предузму у наредном периоду, у вези са пројектима у Српској, за које су кинески инвеститори изразили заинтересованост.