latinica  ћирилица
24/06/2016 |  21:59 ⇒ 25/06/2016 | 09:42 | Аутор: Б92

Британија гласала за излазак из ЕУ; Шта даље?

Тачно у 7 часова по средњоевропском времену потврђено је да је Британија изгласала одлазак из ЕУ. Прва важна ствар, напуштање Уније се неће догодити одмах.
Лондон (Фото: epa/Hayoung Jeon) -
Лондон (Фото: epa/Hayoung Jeon)

Према коначним резултатим британског референдума о изласку из Европске уније за излазак је гласало 51,89 одсто грађана, а за останак у Унији 48,11 одсто.

Велика Британија је и даље чланица ЕУ и вјероватно ће то остати још неко вријеме. Међутим, само гласање већ је довело до низа непредвиђених догађаја, пише Би-Би-Си.

У саопштењу, британски премијер Дејвид Камерон рекао је да ће влада поштовати сваки резултат и инструкције британског народа.

Иако је, пише Би-Би-Си, била његова дужност да остане и "умири брод", најавио је да ће поднијети оставку на јесен.

Нови лидер конзервативаца, али и нови премијер биће наводно изабран до краја септембра.

Лидер Лабуриста Џереми Корбин сада је под притиском јер би парламент могао да баци поглед и на његову позицију. Он би или морао да иступи добровољно, или би дошло до гласања.

Сви лидери земаља ЕУ жељели су да Британија остане дио блока, а глас за "одлазак" дочекан је са разочарањем.

У Бриселу трају разговори и широм земаља ЕУ о томе како се носити са одлуком Британаца, док ће се лидери Њемачке, Француске и Италије састати у понедјељак.

Шта ће се десити даље тешко је предвидјети. Дуг пут преговора је пред Великом Британијом и ЕУ, иако није познато када ће процес почети.

Лондон (Фото: epa/A.Carrasco Ragel)

Лидери ЕУ су прије свега забринути због могуће "заразе" јер одлука Британаца већ утиче на десничарске партије у Француској и Холандији.

Постоји правни процес који прописује могућност изласка из Европске уније, прописан Лисабонским споразумом, иако никада раније није искоришћен.

Дејвид Камерон је навео да би његов насљедник требало да одлучи када да активира члан 50 тог споразума. Једном када се то буде догодило, Британија ће бити одстрањена од било каквог облика доношења одлука у ЕУ и неће бити пута назад осим ако то једногласно не одобре све преостале чланице.

Одлазак из ЕУ није аутоматски процес, мора да буде обављен уз преговоре са другим чланицама. Ови преговори би требало да буду готови за двије године, иако се предвиђа да ће трајати много дуже. Европски парламент има право вета на било какав нови договор који формализује однос Британије и ЕУ.

Представници кампање који су се залагали за напуштање ЕУ навели су да нема потребе активирања члана 50 одмах, наводећи да је у реду да прво постоје разговори са другим чланицама ЕУ и Европском комисијом.

Неки су чак предложили да се члан 50 не активира све док се не заврше предсједнички избори у Француској у мају 2017. и њемачки парламентари избори наредне године, како би се избегло да Брегзит постане дио кампање политичара.

Британија би све ово могла једноставно да игнорише и добаци ЕУ законе, иако то не би олакшало будуће преговоре.

Све док преговори трају, Велика Британија је обавезна да поштује законе и обавезе ЕУ.

Како наводи Би-би-Си британски парламент ће од понедјељка имати пуне руке посла и морати да ратификује повлачење из ЕУ.

Брегзит је већ успио да поколеба будућност Уједињеног краљевства. СНП је у току кампање навела, ако дође до напуштања ЕУ, то ће значити да је Шкотска отерана из ЕУ против своје воље, што би могао да буде још један окидач за референдум за независност.

Такви проблеми постоје и у Сјеверној Ирској.