latinica  ћирилица
27/06/2016 |  09:18 | Аутор: СРНА

Свеправославни сабор позвао на дијалог и јединство

Свеправославни сабор у завршном документу са засједања на Криту позвао је на дијалог и јединство Православне цркве са другим хришћанским црквама и нехришћанским религијским заједницама.

У документу је констатовано да "јединство није романтичарска и сентиментална реалност и ствар, и да о њему треба обавезно трезвено, саборски промишљати" и водити дијалог.

Из Српске православне цркве саопштено је да је на овом документу највише рађено јер је "свима јасно да је ријеч Господња и молитва да сви буду једно заповијест и императив за људе, али да је јединство нешто о чему треба промишљати и водити дијалог".

"Зато, дубоко осјећајући да је дијалог не само потребан, сматрамо да га треба унапређивати и покушавати у духу Јеванђеља, а у складу са канонима и предањем Цркве, корачати ка том јединству", наведено је у саопштењу.

У исто вријеме, треба одредити начине, границе и сваки конкретан корак како то реализовати, јер јединство треба да буде и у истини и у љубави.

Са Сабора су упућене двије поруке - једно циркуларно опширније писмо упућено свим помесним црквама на увид и на рецепцију, зато што све саборске одлуке које су доношене кроз вијекове никада нису саме по себи бивале коначне, па је било је неопходно да се провјере прихватањем вјерног народа и пуноће Цркве.

Осим тога, Сабор је упутио краћу поруку вјерном народу, у којој се наглашава да је јединство Цркве највећа вриједност за хришћане, а да се то јединство реализује кроз саборност, а темељи на Христу.

"Такође, наглашено је да као хришћани не можемо бити самозаљубљени и чувати истину Јеванђеља само за себе као своје власништво, него је морамо сведочити пред светом, морамо пружати руку наде, руку спасења, руку љубави и онима који су близу и онима који су далеко", наводи се у саопштењу СПЦ-а.

Радни дио Сабора затворио је васељенски патријарх Вартоломеј у присуству гостију из Римокатоличке Цркве и протестантских Цркава.