latinica  ћирилица
27/06/2016 |  14:05 ⇒ 14:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Џонсон: Нема журбе да напустимо ЕУ

Лидер кампање за Брегзит и бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон изјавио је да Британија, након што су гласачи на референдуму 23. јуна изгласали излазак из Европске уније, ипак не треба да жури да напусти тај блок.

Џонсон је у колумни у листу "Дејли телеграф" такође позвао присталице Брегзита да "изграде мостове" према онима који су на референдуму подржали останак, пренијела је агенција АФП.

"То су наши сусједи, наша браћа и сестре, који су урадили оно за шта су вјеровали да је исправно. Морамо да им пружимо руку и да изградимо мостове - зато што је јасно да се неки осјећају запрепашћено и збуњено", навео је он.

Џонсон је додао да је "клима страха" изазвана преувеличаним упозорењима током кампање.

"И у Британији и иностранству се негативне посљедице Брегзита веома преувеличавају, док се добре стране игноришу", рекао је бивши градоначелник Лондона.

"Једина промјена, која неће наступити у журби, је то што ће се Уједињено Краљевство извући из јединственог и нетранспарентног законског система ЕУ", навео је он.

Џонсон је истакао да су права грађана ЕУ који живе у Британији у потпуности заштићена, а то се односи и на британске држављане који живе у ЕУ.

Британци су на референдуму 23. јуна са 52 одсто гласова подржали излазак из ЕУ, што је шокирало финансијска тржишта, навело британског премијера Дејвида Камерона да најави оставку и изазвало благу панику код свјетских лидера.

Џонсон, којег сматрају фаворитом да наслиједи Камерона на челу Конзервативаца, истиче да ће Британија задржати блиске односе са Европом.

Кад је ријеч о изјави предсједнице владе Шкотске Николе Стерџон да је "веома вјероватно" одржавање новог референдума о независности тог дијела Уједињеног Краљевства, пошто је већина Шкота гласала за останак у ЕУ, Џонсон је навео: "Имали смо један референдум у Шкотској 2014. године, а не видим стварно расположење да се ускоро одржи још један".

"Подразумјева се да је за нас много боље да заједно стварамо нове и боље односе са ЕУ, на темељу слободне трговине и партнерства, умјесто да то радимо као федерација", истакао је Џонсон.