latinica  ћирилица
27/06/2016 |  14:55 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

Представљена издања Андрићевог института (ВИДЕО)

У Андрићевом институту данас су представљена издања овог института у оквиру првог Сајма књига који се одржава у Андрићграду.
Андрићград: Представљена нова издања - Фото: СРНА
Андрићград: Представљена нова издањаФото: СРНА

Руководилац Одјељења за књижевност Александра Вранеш појаснила је да су колективно представљена сва издања одјељења за књижевност, оријенталистику и историју која дјелују при Андрићевом институту.

"Потврдили смо колико је богата дјелатност Андрићевог института, колико су запажена квалитетно и садржајно и естетски обликована наша издања", нагласила је Вранешова.

Она је додала да ће се Андрићев институт овим издањима уписати на народну културну мапу као институција која значајно доприноси развоју културе, науке и образовања.

"Посебно смо поносни на издање које говори о сећањима Ћелијаша, које говори о саборцима Хосеа Мухике који је извршио значајне реформе и свима нама познат као неко ко је освестио и повео путем слободе уругвајски народ, а у тој својој слободи, страдалничкој и победничкој истовремено показао је блискост и српског и уругвајског народа јер је историја слична", нагласила је она.

Руководилац Одјељења за историју Мирослав Перишић рекао је да је ово одјељење до сада објавило 30 "Историјских свезака", научно популарног часописа у којем преовладавају теме из Првог свјетског рата.

Он је додао да су објављена и два броја научног часописа "Векови" и објављена је књига "Сарајевски атентат-повратак документима".