latinica  ћирилица
27/06/2016 |  15:25 ⇒ 20:34 | Аутор: Агенције

Ердоган се извинио Путину због обарања руског авиона (ВИДЕО)

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган писао је руском предсједнику Владимиру Путину и извинио се због обарања руског бореног авиона у акцији турске авијације, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Путин је примио поруку од Ердогана у којој турски лидер изражава спремност да се ријеши ситуација поводом обарања руског авиона", рекао је Песков.

Он је додао да је Ердоган у писму упутио саучешће породици руског пилота који је погинуо када је авион оборен и да је рекао да му је жао, преноси ТАСС.

Турски предсједник је додао да је у току истрага против турског држављанина који је "повезан са погибијом руског пилота".

Односи двије земље готово су потпуно прекинути након обарања руског авиона "Су-24" у Сирији 24. новембра 2015. године.

Пилот Олег Пешков убијен је пуцњавом са земље док се спуштао падобраном послије катапултирања из погођеног авиона.

Покренут кривични поступак против убице пилота

Покренут је кривични поступак против Алпарслана Челика, осумњиченог за убиство пилота руских оружаних снага након што је његов авион оборило турско војно ваздухопловство у новембру прошле године недалеко од сиријске границе, рекао је данас неименовани турски званичник.

Челик, који се против сиријских снага борио на страни бригаде Туркмена на сјеверу те земље, ухапшен је у марту у граду Измиру, али је суд у мају донио одлуку да нема довољно доказа против њега.

Москва већ дуже вријеме захтијева покретање кривичног поступка против Челика.

Косачов: Извињење Ердогана први корак ка нормализацији односа

Писмо турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана упућено Владимиру Путину садржи два основна полазишта — извињење и спремност за било коју иницијативу, изјавио је шеф Комитета за међународне односе Савјета федерације Русије Константин Косачов.

Како је рекао Косачов, иако писмо није јавно објављено, већ је упућено руском предсједнику директно, ради се о важном кораку који потврђује да су потези Русије према Турској били апсолутно коректни и исправни.

„Сматрам да су економски ударци били најефикаснији — Ердоган очигледно није очекивао такву одлучну политику Русије. Турске плаже без руских туриста и руска градилишта без турских грађевинара дјеловали су далеко јаче него било каква војна или политичка пријетња“, истакао је Косачов.

Према његовим ријечима, ово се може сматрати првим кораком ка рјешавању кризе у турско-руским односима, иако је у питању само почетак.

Огласио се и шеф Комитета за одбрану Савјета федерације Русије Виктор Азјоров који је такође рекао да је извињење само први корак ка нормализацији односа између Анкаре и Москве, али да је то недовољно да се турски парадајз поново врати у руске продавнице.

„Потпуно успостављање односа између Турске и Русије зависиће од даљих корака Анкаре, између осталог и након успостављања реда на ирачко-турској граници“, рекао је он и додао да се управо преко те границе тренутно допремају муниција и механизација борцима.