latinica  ћирилица
28/06/2016 |  16:33 | Аутор: СРНА

Вашчиковски тражи оставку руководства ЕК

Пољски министар спољних послова Витолд Вашчиковски упутио је данас захтјев да извршни лидери ЕУ поднесу оставку јер њихова политика није успјела да очува јединство европског блока.

Вашчиковски је, такође, нагласио да одређена права Европске комисије треба да буду пренесена на Европски савјет, који, за разлику од извршног тијела ЕУ, има демократски мандат.

Владајућа пољска партија Закона и правде /ПиС/ у спору је са Бриселом око бројних питања, попут рада Уставног суда, политике према мигрантима, климатскиХ промјена и сјече старих шума.

"Питамо да ли ово руководство Европске комисије, које је прије неколико седмица тражило од политичара да не слушају своје бираче, има право да настави са радом. Према нашем мишљењу, нема право", каже Вашчиковски.

Он је нагласио да нови политичари и комесари треба да преузму улогу да "поправе" Европу и да би првенствено прерогативе требало дати Европском савјету, јер има демократски мандат.

У мају је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао да шефови појединих држава слушају само бираче а не развијају "заједнички европски смисао".