latinica  ћирилица
29/06/2016 |  09:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Лидери ЕУ се данас први пут састају без Британије

Лидери 27 држава чланица Европске уније данас ће се у Бриселу састати први пут без Велике Британије, након референдумске одлуке о изласку из ЕУ, да би, како јављају агенције, покушали да се "поврате од тог шока" и сријече даљу дезинтеграцију.

Преосталих 27 држава чланица Уније је јуче на састанку у Бриселу пристало на то да Британији да "мало простора", прихватајући да је влади у Лондону потребно вријеме да се опорави од исхода референдума прије него што активира члан 50 Лисабонског споразума, чиме се званично покреће раздруживање, пренијела је агенција АФП.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је, међутим, упозорила британског премијера Дејвида Камерона да "не може да бира" услове изласка, што, према оцјени Франс Преса, одражава забринутост да би одлазак Британије из Уније могао да подстакне домино ефекат и да би и друге чланице могле да пожеле да изађу из ЕУ.

 Камерон је синоћ одлетио из Брисела натраг за Лондон, док истовремено предсједница шкотске владе Никола Стерџон данас путује у супротном правцу, како би у Бриселу испитала расположење за останак Шкотске у ЕУ.

 Грађани Шкотске су са 60 одсто гласова подржали останак у Унији, а Стерџон је касније изјавила да је "веома одлучна да сачува односе и позицију Шкотске у ЕУ".