latinica  ћирилица
29/06/2016 |  10:56 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Међу идентификованим жртвама у Истанбулу нема држављана БиХ

У самоубилачком нападу на истанбулском аеродрому "Ататурк" међу погинулим и повријеђенима који су до сада идентификовани нема држављана БиХ, рекао је министар савјетник у Министарству иностраних послова БиХ Небојша Регоје.

Он каже да су то званичне информације које је Генерални конзулат БиХ у Истанбулу добио у контакту са надлежним органима безбједности и здравственим службама Турске.

"Према тим информацијама, постоје индиције да међу још неидентификованима има страних држављана, те до добијања комплетних података не можемо искључити могућност да је настрадао и неко од држављана БиХ", рекао је Регоје.

Он је навео да је Генерални конзулат у току ноћи и јутра примио више позива држављана БиХ који су се углавном распитивали за синоћњи лет авиона из Сарајева за Истанбул, који је безбједно слетио у Измир, али да нико од држављана БиХ није затражио било какву конзуларну помоћ.

"Генерални конзулат у Истанбулу наставља интензивне контакте са надлежним органима и са нашим грађанима како би, у случају потребе, уз сарадњу са Министарством иностраних послова БиХ, предузели све мјере и пружили помоћ из надлежности дипломатско-конзуларних представништава БиХ", рекао је Регоје.

Према процјенама Генералног конзулата, додао је Регоје, у Истанбулу привремено живи око 1.200 држављана БиХ, а процјена је да по другим основама, као туристи, пословно, свакодневно додатно у том граду борави око 1.000 држављана БиХ.

У синоћњем терористичком нападу на аеродрому "Ататурк" убијено је 36 људи, а рањено више од 140. Локални званичници кажу да су већина жртава Турци.