latinica  ћирилица
29/06/2016 |  12:01 ⇒ 14:06 | Аутор: Дојче веле

Шта ће сада бити са Шкотском?

Велика Британија одлучила је да иступи из Европске уније, а Шкотска би могла да иступи из Велике Британије. Постоји више могућих сценарија – један је референдум, а друга опција је много компликованија.

Сјевер Уједињеног Краљевства већински је гласао против изласка из ЕУ, 62 одсто, и сада чини све да би остао у Европској унији. Шкотски политичари су разрадили више сценарија. Једна варијанта је референдум о независности од Велике Британије уз хитан захтјев за пријем у Европску унију.

Друга могућност је много компликованија и значила би појачање притиска у британском котлу као и велике правне перипетије: вето на одлуку о иступању Велике Британије из ЕУ.

Предсједница шкотске владе Никола Стерџон размишља о могућности те блокаде “брегзита“. Она сматра да парламент у Единбургу треба да гласа о изласку из ЕУ и тако га заправо спријечи.

Додуше, Стерџоновој је јасно да је то трновит пут. Она страхује да ће британска влада бити другог мишљења. Зато је за Би-Би-Си изјавила да треба расмислити где ће се та дискусија завршити. Уколико се испостави да је вето неопходан да би се осигурали интереси Шкотске, она ће поћи тим путем. А то значи и да ће, ако то буде неопходно, шкотском парламенту препоручити да блокира доношење закона о изласку из ЕУ.

Према британском праву, регионални парламенти имају тежину. У договорима са парламентим и владама у Шкотској, Велсу и Сјеверној Ирској, регулисано је да регионалне владе морају да учествују у исласку из ЕУ. Основ за то је да је право ЕУ пријенето у правне системе регија.

Стерџонова се позива на једну експертизу која је показала да постоји могућност вета. Шкотски посланик СНП Пит Вишарт прије тога је указао на један документ Одбора Горњег дома британског парламента за ЕУ, у коме се полази од неопходног пристанка Шкотске. Уколико Шкотска пође тим путем, биће то случај за правосуђе. Могуће је да би у том случају и Европски суд за људска права морао да одлучује о томе да ли постоји правно покриће за вето. Суд има законску обавезу да заустави иступање из Европске уније и да се залаже за интеграцију унутар ЕУ.

Неки британски политичари то виде друкчије. Сматрају да је бесмислено вјеровати да шкотски парламент има могућност да блокира излазак из ЕУ или да уложи вето, написао је професор права и шкотски торијевац Адам Томкинс на Твитеру. Он наводи да постоји само могућност да се са том могућношћу буде сагласан или не, каже овај професор из Глазгова. Када неко није сагласан, то није исто као када блокира нешто. Томкинс је пријатељ Јана Данкана Смита, присталице изласка из ЕУ. Овај је био министар рада у кабинету Дејвида Камерона и у прољеће је поднио оставку.

Послије британског референдума, једно је очигледно: много тога је нејасно. Утицај тог референдума је очито прецјењен. Он није правно обавезујући. Додуше, будући премијер ће моћи да поништи одлуку о изласку – на примјер, ако се у преговорима са ЕУ промјене темељи сарадње. Послије тога би могао да се одржи нови референдум који би могао да има сасвим друкчији резултат.

Но, и независност Шкотске полако доспјева у жижу. Прије двије године, тамошњи референдум није успио. Сада, како је показала анкета листа Сандеј пост, 59 одсто Шкота жели сопствену државу. Институт за друштвена истраживања Скот-Сен, међутим, јавља да тавких има само 39 одсто. Никола Стерџон каже да ће нови референдум организовати само ако буде сигурна да је Шкоти подржавају.

Уколико у Шкотској икада буде успио референдум о независности, Шкоти ће се суочити са новим тешкоћама. Они би, према члану 49 уговора ЕУ, требало да поднесу захтјев за чланство и све земље ЕУ би морале да се сложе са њим. Ако би Британија у том тренутку још била у ЕУ, Лондон би могао да гласа против и да спријечи пријем Шкотске. Никола Стерџон је већ упозорила и Дејвида Камерона и све будуће премијере да не спречавају одржавање другог шкотског референдума о независности.