latinica  ћирилица
29/06/2016 |  13:46 | Аутор: СРНА

"Донијети одлуку о одлагању објаве резултата пописа"

Представници Савеза за промјене позвали су парламентарне странке из Федерације БиХ да подрже захтјев овог савеза за одржавање сједница оба дома парламента БиХ на којима би била донесена одлука да објава резултата пописа становништва буде одложена до 30. новембра.
Савез за промјене - Фото: СРНА
Савез за промјенеФото: СРНА

"Овакву одлуку Савез за промјене сматра нужном и оправданом имајући у виду кризу коју је изазвало објављивање спорне и незаконите одлуке о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ од 18. маја", наводи се у саопштењу.

Представници Савеза за промјене констатовали су на данашњем састанку у Бањалуци да је потребно додатно вријеме да се све одлуке и активности у вези са пописом врате у законске оквире.

Из Агенције за статистику БиХ раније је најављено да ће сутра презентовати резултате пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

У саопштењу се наводи да је "ово важан догађај за све у БиХ" са кога ће јавност бити информисана да су "објављени коначни резултати пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ из 2013. године".

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су прошпле седмице закључке којима се не прихвата незаконита и штетна одлука о Јединственом програму обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ, коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић.

Према овим закључцима, органи и институције Републике Српске неће признати, ни објавити резултате пописа, чији садржај сматрају спорним и који неће производити никаква правна дејства.