latinica  ћирилица
30/06/2016 |  08:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Црна Гора отвара поглавља 12 и 13

Црна Гора ће данас на Међувладиној конференцији која се одржава у Бриселу, отворити преговоре у поглављима 12 - Безбједност хране, ветеринарство и фитосанитарни надзор и 13 - Рибарство, преноси РТЦГ.

Из Министарства спољних послова и европских интеграција је саопштено да ће државну делегацију Црне Горе предводити државни секретар за европске интеграције и главни преговарач, амбасадор Александар Андрија Пејовић.

Поглавље 12 обухвата прописе, стандарде и мјере који се односе на цијели ланац производње који се одвија под адекватним надзором надлежног органа, од обраде и дистрибуције хране до потрошача, док је поглавље 13 регулисано заједничком рибарственом политиком Европске уније и обухвата питања искориштавања и управљања рибљим богатствима, политику надзора и контроле, као и међународну сарадњу у рибарству, наводи РТЦГ.

Из црногорског Министарства кажу да је отварању поглавља претходио посвећен и интензиван рад свих институција на усклађивању с европским прописима и праксом у тим областима.

"Према оцјенама Европске комисије, Црна Гора је постигла добар ниво усклађености, као и потребне административне капацитете за отварање преговора у овим областима", саопштено је из Министарства спољних послова и европских интеграција.