latinica  ћирилица
30/06/2016 |  08:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Нобеловка Малала постала богаташица

Пакистанка Малала Јусафзаи, активисткиња која се залагала за право на образовање и преживјела напад Талибана, постала је богаташица за мање од четири године због велике продаје књиге о њеном животу, као и говорничких наступа широм свијета.
Малала Јусафзаи - Фото: Getty Images
Малала ЈусафзаиФото: Getty Images

Осамнаестогодишња Јусафзаи је, такође, најмлађа особа која је добила Нобелову награду, а постала је позната након што се борила за права девојака и преживјела покушај напада на школски аутобус у Пакистану у 2012.

Она се лијечила у Великој Британији, гдје сада живи, а у свијету данас постоји велика потражња за њеним говорима које наплаћује 152.000 долара.

Поређења ради, јужноафрички борац против апартхеида Дезмонд Туту по говору тражи 85.000 долара, преноси амерички Инститјут фор Полиси Стадис.

Њени мемоари "Ја сам Малала", објављени 2013., продати су у 287.000 примјерака у Британији, чиме је зарадила 2,2 милиона фунти, а широм свијета у око 1,8 милиона примјерака, преноси регионална тв Н1.

Јусафзаи је основала Малала фонд који подржава пројекте образовања дјевојака у земљама у развоју, а 2013. фирму је отворила и њена породица под називом Саларзаи Лтд. како би заштитила права на Малалину животну причу.

"Од објављивање Малалине књиге она је са својом породицом донирала преко милион долара хуманитарним организацијама, већином за пројекте везане за образовање широм свијета, укључујући и Пакистан", саопштила је њена породица.