latinica  ћирилица
30/06/2016 |  10:24 ⇒ 10:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел- Данас нова шанса за отварање Поглавља 23

У Бриселу ће данас бити одржан састанак амбасадора земаља чланица ЕУ, на чијој агенди је и отварање Поглавља 23 са Србијом, али, судећи по ранијим изјавама хрватских и европских званичника, неизвјесно је да ли ће бити постигнут консензус о том питању.
Србија и ЕУ - Фото: РТРС
Србија и ЕУФото: РТРС

Холандско предсједавање ЕУ раније је навело да још нема непоходног консензуса свих 28 држава чланица ЕУ о нацрту заједничке европске преговарачке позиције потребне за отварање поглавља 23 у приступним преговорима са Србијом.

Иако је Холандија, која данас завршава предсједавање Унијом, планирала да се то догоди током њеног мандата, незванично су објаснили да консензуса нема због двеиј земље, од којих једна има суштинске замјерке, а друга техничке проблеме.

Није познато да ли ће британска служба за спољне послове доставити одобрење свом представнику да да "зелено свјетло" на нацрт преговарачке позиције за поглавље 23 у преговорима са Србијом, док је премијер техничке владе Хрватске Тихомир Орешковић изјавио да се став Хрватске о отварању поглавља 23 у приступним преговорима са Србијом, није промијенио.

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић је раније тим поводом рекао да о отварању поглавља "велики политичари", а да "ми, у нашој малој политици побољшања животног стандарда, боље економије, треба да будемо све успјешнији".

- Ми ћемо да развијамо земљу и сљедеће године ћемо да задржимо висок раст и да будемо економија са најснажнијим растом у Европи и ја ћу да тиме да будем задовољан. Све друго су велики политичари, ја сам обичан човјек, мали политичар, они воде велику политику, али је важно да ми у нашој малој политици урадимо све што можемо - рекао је Вучић.

Казао је да он одлично разумије како то иде у великој политици, те да је најважније шта ће Србија да уради за себе.

- А то да ли ће да нам отворе сад или кад им се допадне, могу да отворе или не морају, њихова ствар - рекао је Вучић.