latinica  ћирилица
30/06/2016 |  12:47 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Вулетић: У порасту утицај великих сила у Србији

Социолог Владимир Вулетић оцијенио је да ће утицај великих сила у Србији бити све већи, прије свега, због заоштравања односа између САД и Русије на глобалном нивоу, али и чињенице да је Балкан увијек интересантан.
Владимир Вулетић -
Владимир Вулетић

"Поље сукоба је глобално и одвија се у свакој земљи, поготово тамо где постоји та клацкалица и традиција утицаја као што је то у Србији, где имате значајни традиционални руски утицај, али и значајан амерички утицај", рекао је Вулетић.

Он је истакао да је веома дискутабилно питање - гдје велике земље прелазе границу легитимног утицаја, јер је, како је рекао, утицај великих држава увијек ход по ивици.

"Светски центри моћи отвореним и директним акцијама не постижу много, осим што изазивају реакцију јавности", указао је он.

У осврту на чињеницу да су на недавним протестима у Београду уочени службеници америчке Амбасаде, Вулетић је за РТС рекао да свако може да узме учешће у различитим дешавањима, али да се то може вратити као бумеранг.

"Та врста понашања се, чини ми се, враћа као бумеранг управо америчкој Амбасади, односно америчкој политици, јер би њихова политика, због 1999. године и односа значајног дела популације према САД морала да буде много пажљивија", оцијенио је Вулетић.