latinica  ћирилица
30/06/2016 |  13:56 ⇒ 13:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Тужилаштво: Нема кривичне одговорности за пад хеликоптера

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је да нема мјеста покретању кривичног поступка поводом пада хеликоптера 13. марта 2015. године.
Срушио се војни хеликоптер - Фото: REUTERS
Срушио се војни хеликоптерФото: REUTERS

Кривични поступак против лица која су учествовала у припремању и извршењу задатка неће бити покренут јер није утврђено да су с умишљајем или из нехата предузели радње које би представљале елементе бића било ког кривичног дјела.

У Ппедистражном поступку је утврђено да је у ланцу командовања, приликом планирања и припреме задатка, дошло до пропуста који немају кривично правну, већ евентуално дисциплинску тежину везану за ланац командовања.

То се како наводи Тужилаштво, несумљиво утврђује из исказа саслушаних свједока и садржине налаза и мишљења стручних лица, која су у форми вјештачења спроведена током предистражног поступка.

Тужилац је такође имао у виду да је према бригадном генералу Предрагу Бандићу и генерал мајору Живак Ранку покренут дисциплински поступак и та околност није утицала на став Тужилаштва да буде донета другачија одлука.

Током предистражног поступка Тужилаштво је разматрило догађаје, чињенично стање, изјаве више десетина свједока, обавило комплексна вјештачења, као и налазе и мишљења двије комисије.

Војни хеликоптер који је превозио болесну бебу из Новог Пазара у Београд, пао је 13. марта 2015. године у Сурчину. Тада је настрадало свих седам путника, пилот мајор Омер Мехић, пилот капетан Милован Ђукарић, заставник Небојша Трајић, механичар летач Иван Миладиновић, љекар Џевад Лјајић, анестезиолог Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић, а поводом тог догађаја Више тужилаштво у Београду спроводи истражне радње.