latinica  ћирилица
30/06/2016 |  14:03 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Недипломатска изјава амбасадора Крака

Предсједништво БиХ оцијенило је недипломатском, недоличном, тенденциозном и злонамјерном изјаву амбасадора Холандије у БиХ Јуријана Крака да је "шокиран нивоом незнања у БиХ о процедурама и фазама у процесу интеграција у ЕУ".
Амбасадор Холандије у БиХ  Јуриан Крак - Фото: Глас Српске
Амбасадор Холандије у БиХ Јуриан КракФото: Глас Српске

На округлом столу одржаном јуче у Сарајеву поводом предаје предсједавања Сајетом ЕУ између Холандије и Словачке, амбасадор Крак искористио је званичну прилику да изрази своје лично, крајње субјективно мишљење, саопштено је из Предсједништва БиХ.

У саопштењу се подсјећа да је Крак и раније износио субјективне ставове у службеним приликама, попут представљања извјештаја аналитичке организације СОС 9. јуна када је изражавао отворено чуђење што "улице Сарајева и Бањалуке нису блокиране са 400 трактора", подстрекавајући протесте против легалних и легитимних структура власти у БиХ.

Предсједништво БиХ сматра овакве недипломатске изјаве недоличним, тенденциозним, злонамјерним и стога неприхватљивим у службеној комуникацији.

"Не спорећи право да Крак као приватно лице има ставове какве жели, сматрамо да овакви инциденти непотребно бацају сјену на искрено пријатељске односе двије земље", истиче се у саопштењу.

Предсједништво БиХ ће у оквиру својих надлежности наставити рад на испуњавању обавеза на путу европских интеграција с циљем да БиХ стекне кандидатски статус до краја 2017. године.

Амбасадор Холандије у БиХ изјавио је јуче да ниједна од 28 земаља чланица ЕУ не мисли да је право вријеме за разматрање апликације БиХ за чланство у ЕУ.

Он је рекао да је шокиран нивоом незнања у БиХ о процедурама и фазама у процесу интеграција у ЕУ, наводећи примјер члана Предсједништва БиХ Драгана Човића који је недавно рекао да БиХ до 13. јула, када ће бити сесија Савјета ЕУ у Братислави, мора да ријеши своје проблеме како би добила позитиван одговор на апликацију за чланство.

"Наше колеге из Словачке у том моменту нису имале појма о чему Човић говори, тим прије јер још увијек не постоји једногласна одлука свих чланица ЕУ о позитивној одлуци апликације БиХ за чланство у ЕУ, након чега слиједи утврђивање мишљења, за шта је потребно од 12 до 18 мјесеци, уз попуњавање обимног упитника, па тек онда оцјена да ли је БиХ спремна за статус кандидата", појаснио је Крак.