latinica  ћирилица
30/06/2016 |  17:52 ⇒ 18:02 | Аутор: СРНА

Фицо : Будућност ЕУ не могу одређивати двије или три чланице

Будућност ЕУ не могу диктирати само двије или три моћне западне чланице, рекао је данас словачки премијер Роберт Фицо.
Роберт Фицо (фото:euractiv.ro) -
Роберт Фицо (фото:euractiv.ro)


Премијер Фицо изјаву је дао дан прије него што Словачка од Холандије преузима предсједништво ЕУ.

"Кључне одлуке о будућности ЕУ не могу дефинисати двије, три чланице или оснивачи европског блока", каже Фицо.

Њемачка, Француска и Италија одржале су почетком седмице тростране разговоре ради разматрања исхода референдума у Британији. Претходно је шест земаља оснивача ЕУ, уз Белгију, Холандију и Луксембург, одржало састанак на нивоу шефова дипломатија.

"Будућност ЕУ више се не може дефинисати без активног учешћа држава, које су у чланство ушле 2004. године", истакао је Фицо.

Словачка и остале чланице Вишеградске групе - Пољска, Мађарска и Чешка траже да се овлаштења врате у пријестонице ЕУ и смањење улоге Европске комисије у Бриселу.

"Међу чланицама понекад влада осјећање да када постигну сагласност о некој теми, Европска комисија изнесе приједлоге који се не огледају у том договору. Уколико наши грађани све мање схватају поступке ЕУ, то је зато што је превише институција а премало чланица", каже министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак.

Западне чланице ЕУ оптужиле су Вишеградску групу да није исказала солидарност у мигрантској кризи и да користи заједнички буџет а да при том не дијели одговорност.