latinica  ћирилица
30/06/2016 |  18:41 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ са Ангелом Меркел (ВИДЕО)

Споразум о стабилизацији и придруживању и даље је без сагласности сва три члана Предсједништва БиХ, поручено је након састанка са предсједником Њемачке Јоахимом Гауком и њемачком канцеларом Ангелом Меркел у Берлину.
Ангела Меркел и чланови Предсједништва БиХ   (Фото:informativa.ba/) -
Ангела Меркел и чланови Предсједништва БиХ (Фото:informativa.ba/)

Непостизање договора представља кочницу европског пута БиХ, сматра Бакир Изетбеговић. Каже да се од ССП-а прави "виртуелни проблем" и да ће, како каже, уз обећану финансијску подршку Њемачке, бити одузет адут политичарима из Бањалуке.

Њемачка кацеларка Ангела Меркел поздравила је напредак БиХ постигнут спровођењем социјално- економских реформи истичући да је, уколико се усвоји ССП, спремна да надокнади финансијске губитке бх. пољопривредника. 

БиХ је добила понуду од ЕУ какву до сада није добила ниједна земља. Уколико жели да постане чланица ЕУ мора да се носи са конкуренцијским притиском поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Непостизање сагласности око ССП-а назвао је илузијом оних који, како каже, коче споразум из Бањалуке наводећи да ће бх. пољопривредници претрпјети велике губитке од јаких чланица ЕУ. Да се то не би догодило, Изетбеговић каже да је тражио гаранцију Њемачке да финансијски подржи пољопривреднике.

-Постоје одређене бриге, посебно у РС, који се боје да ће привреда настрадати. Ја сам лично обећала да ћемо ми са њемачке стране покушати помоћи ако привредници у БиХ буду имали одређене мане и недостатке. Уколико постоје реалне потешкоће, подржаћемо финансијски пољопривреднике, рекла је Ангела Меркел, њемачка канцеларка. 

Меркелова сматра да је БиХ остварила видљив напредак доношењем новог закона о раду, реформом пензијског система али и сталним покушајем да се привреда учини транспарентнијом. Три члана Предсједништва БиХ показали су спремност да раде за напредак, поручила је Меркелова.

-Желим да кажем да је Њемачка спремна помоћи колико год може. Ми знамо колико тај пут може бити тежак и фрустрирајући, додала је Меркелова.

У посљедње двије године ово је трећи састанак Предсједништва БиХ са њемачком канцеларком. Меркелова је информисана да је покренут пут БиХ према НАТО-у, али да МАП неће бити активиран, те да је Предсједништво усвојило документ о прегледу одбране.

Какву и колику помоћ ће Њемачка обезбиједити за БиХ одлучиваће се 18. јула. - а према ријечима Меркелове преостало је још много посла.