latinica  ћирилица
30/06/2016 |  19:57 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Потребна рационализација здравственог система

Потребна је реформа и рационализација здравственог система, те доношење новог закона о здравственој заштити и подзаконских аката у Федерацији БиХ, закључак је посебне тематске сједнице Дома народа федералног Парламента.
Радници у здравству - Фото: РТРС
Радници у здравствуФото: РТРС

Предсједник Љекарске коморе ФБиХ Харун Дрљевић указао је да је неопходна реформа здравства и то у свим сегментима.

"Морамо престати говорити о здравству као о буџетској ставци, него здравство морамо гледати као хумани капитал за будућност. Доста је више успостављања дијагнозе стања у здравству, вријеме је да се крене у рјешавање проблема у овој области, јер здравство коначно морамо вратити пацијентима", рекао је Дрљевић.

Представник Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Енра Суљић са жаљењем је констатовала да ова највећа медицинска установа биљежи највећа дуговања.

"Горућа је ситуација у пружању основних услуга. Немамо шта да кријемо, морамо наћи додатне изворе финансирања, како не бисмо дошли у ситуацију да пацијенти испаштају. Сви заједно морамо допринијети да се здравство консолидује", рекла је Суљићева, наводећи да је Клинички центар у оваквом стању због нагомиланих дугова раније управе.

Апел за рјешавање стања у здравству упутили су и надлежни представници клиничких центара Мостар и Тузла, наводећи да се ове болнице сусрећу са бројним проблемима, а горући су финасијски проблеми који би, уколико се дуговања не ријеше, могли довести у питање пружање услуге пацијентима.

Федерални министар здравства Вјекослав Мандић на почетку сједнице указао је на тешко стање у здравству, наводећи да дуговања болница у Федерацији БиХ премашују чак 370 милиона КМ.

"Дошли смо у ситуацију када морамо размишљати о санацији и новом начину финансирања здравства. Ипак, охрабрује чињеница да се о проблемима који оптерећују здравство отворено почело говорити", рекао је он.