latinica  ћирилица
02/07/2016 |  09:01 | Аутор: СРНА

ЕУ блокирала помоћ Македонији

ЕУ блокирала је Македонији помоћ од око 27 милиона евра из ИПА фондова због нерјешене политичке кризе у Македонији.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Брисел је о овој одлуци обавијестио македонску Владу, наводећи као разлог недостатак политичке воље за спровођење договора из Пржина за излазак из политичке кризе, који су прошле године постигли лидери четири највеће политичке странке са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом.

Амбасадор ЕУ у Скопљу Аиво Орав упозорио је да преговори међу партијама не дају резултате и да је Брисел због тога озбиљно забринут, пише скопски "Утрински весник".

Он каже да су чланице ЕУ јединствене у ставу да је неоходнодно да се политички лидери у Македонији ангажује у истинском дијалогу како би се отворио пут за спровођење договора и одржавање кредибилних избора.

Осим што је Брисел блокирао дио помоћи од 27 милиона евра из ИПА фондова, тек би требало да донесе одлуку о преосталих 50 милиона евра, те о финансирању Коридора осам.

Очекује се да ће Македонији бити упућена порука и са предстојећег Самита НАТО, коме неће присустовати македонски предсједник Ђорђе Иванов, већ министри спољних послова и одбране Никола Попоски и Зоран Јолески.

Попоски тврди да је садржина договора из Пржина скоро спроведена, осим одржавања избора, што, како каже, није кривица власти, већ опозиције.

У Скопље наредне седмице долазе њемачки дипломата Јоханес Хајндл и помоћник америчког државног секретара Викторија Нуланд.