latinica  ћирилица
02/07/2016 |  13:39 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Андрићград: Промовисана књига "Венац од трња за Данила Киша"

У Андрићевом институту данас је промовисана књига "Венац од трња за Данила Киша" Миливоја Павловића у оквиру програма Сајма књига који се одржава у Андрићграду.
Андрићград... - Фото: РТРС
Андрићград...Фото: РТРС

Павловић је рекао да је пријатно, али, истовремено, веома тешко писати о свјетском писцу српског језика, поријекла и имена, чије се дјело свакодневно премјерава и освјетљава из више углова.

"Уосталом, на полицама у бољим и јавним, па и приватним библиотекама, више је студија о Кишу, него књига које је и сам Киш написао", рекао је Павловић.

Он каже да нема сумње да ће број читалаца и тумача Кишовог дјела стално расти, као што ће се и перцепција тог опуса у међународним размјерама непрестано увећавати кроз углед и домете српске културе.

Павловић је изразио очекивање да ће и ова књига, која у себи садржи елементе биографског пресјека, књижевног портрета, хрестоматије, антологије и зборника, слику о Кишу чинити видљивијом и потпунијом.

"Кишу дугујемо захвалност за најизразитије продоре наше књижевне уметности у свијет модерних идеја", рекао је Павловић.

Професор Филозофског факултета у Нишу Јован Делић рекао је да наслов књиге "Венац од трња" упућује на парадигму, на Исусов вијенац и мучеништво.

"Све нас то упућује да је Киш био један мученик. Ту његову мученичку природу истичу многи који су писали о њему", рекао је Делић.

Он је додао да је Киш био неуморан у борби за највише стилске вриједности српског језика и културе.