latinica  ћирилица
15/07/2016 |  22:08 ⇒ 16/07/2016 | 19:24 | Аутор: Агенције

Пропао војни удар у Турској, власт под Ердогановом контролом (ВИДЕО)

Послије неуспјешног покушаја војног удара у Турској, званичници у тој земљи истичу да влада држи ситуацију под контролом и да је на прави начин "одговорила терористима" и "паралелним структурама". Генерал Умит Дундар каже да је погинуло 190 људи, међу којима је 41 полицајац, два војника, 47 цивила и 104 "завјереника", а премијер Бинали Јилдирим каже да је настрадао 161 побуњеник. Ухапшено је више хиљaда припадника војске. Група пучиста заузела фрегату у бази Голчук.
Турска  (фото: AP/Tanjug) -
Турска (фото: AP/Tanjug)

19.00 Војни удар је спријечен у Турској и ниједно подручје није ван владине контроле, изјавио је данас министар одбране Фикри Исик, јавља Ројтерс. 

Исик је, међутим, рекао новинарима и да је прерано говорити да је пријетња удара потпуно елиминисана и позвао владине присталице да поново изађу на улице.

18.20 Турске власти саопштиле су да је ухапшен командант Друге армије генерал Адем Худути у склопу истраге о неуспјелом војном удару, јавили су турски медији. Генерал Худути је највишерангирани официр који је до сада ухапшен након неуспјелог војног удара.

Друга армија стационирана је у Малатји и задужена је за одбрану граница Турске са Сиријом, Ираком и Ираном.

 15.05 -Окончана операција против пучиста у Генералштабу турске војске, јавља Си-Ен-Ен Турк.

15.00 -Турски вјерски вођа Фетула Гулен негирао је оптужбе да је имао улогу у покушају војног удара у Турској и најснажније је осудио покушај свргавања власти.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган и државни службеници наводе да су Гуленови сљедбеници у оружаним снагама одговорни за покушај војног удара.

14:15 - Власти Турске након покушаја преврата смијениле готово три хиљаде судија.

13:50 -Грчка ће размотрити захтјев за политички азил осам турских војника који су у ту земљу стигли хеликоптером, изјавили су данас извори из грчке Владе.

13:44 - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган послао је данас СМС поруку претплатницима турских мрежа мобилне телефоније у којој их позива да изађу на улице и устану против мањег дијела војног врха. Порука је потписана пуним именом турског предсједника, а као пошиљалац се наводи "РТ ЕРДОГАН".

13:25 - Група турских војника, која је против власти у тој земљи, преузела је контролу над фрегатом у поморској бази "Голчук" и као таоца држе команданта турске флоте адмирала Булента Бостаноглуа, изјавио је вишерангирани извор из грчке војске.

13:15 - Турска је од Грчке затражила да јој изручи осам војника који су у ту земљу побјегли хеликоптером, изјавио је данас турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

13:00 - Грчка је ухапсила осам мушкараца који су били у хеликоптеру турских оружаних снага који је слетио у град Александропољ, саопштено је из грчког Министарства унутрашњих послова. У саопштењу се наводи да су ухапшени затражили политички азил. Грчки медији јавили су да су ухапшени били умијешани у синоћњи покушај војног удара у Турској.

12:08 - Ситуација у Турској је у потпуности под контролом након синоћњег покушаја војног удара, током којег је погинула 161 особа, не рачунајући пучисте, изјавио је данас турски премијер Бинали Јилдирим.

11:48 - Ваздушни простор изнад региона Мраморног мора на сјеверозападу Турске затворен је за цивилни саобраћај до 18.05 часова ЦЕТ, јавила је агенција Анадолија, позивајући се на ваздухопловне власти. Изузеци ће се правити за авионе који снабдијевају владу, медицинске и противпожарне службе.

11:33 - Вршилац дужности начелника Генералштаба турске војске Умит Дундар изјавио је данас да су у покушају војног удара погинуле укупно 194 особе. Према његовим ријечима, погинуло је 47 цивила, као и 104 припадника војске који су учествовали у удару. Преостале жртве су 41 полицајац и два војника, који нису били учесници удара.

Турски министар за ЕУ Омер Челик рекао је агенцији Ројтерс да је ситуација око војног удара "90 одсто под контролом", мада су код завјереника као таоци задржани неколико војних команданата.

11.15 - Русија је изразила спремност за заједнички конструктивни рад са легитимним руководством Турске, саопштено је данас из руског Министарства спољних послова. "Погоршана политичка ситуација у Турској наспрам постојећих терористичких пријетњи у тој држави и оружаног сукоба у региону представља повећану опасност по међународну и регионалну стабилност", наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

11:05 - Саобраћај на два моста преко Босфора је поновно успостављен. Мостове су блокирали припадници војске који су покушали да изврше преврат.

10:50 - Ванредно засједање турског парламента у вези са покушајем војног преврата почеће у 15 часова, изјавио је предсједник парламента Исмаил Кахраман.

10:40 - Командант Прве армије Турске Умит Дундар изјавио је о ликвидацији више од сто учесника државног преврата у Турској. "Погинуло је 90 особа, од којих је 41 припадника полиције, два припадника војске и 47 цивила, 1154 особе су рањене, 1563 је војника ухапшено и убијено 104 побуњеника", изјавио је в.д. команданта Генералштаба Дундар на конференцији за медије у Анкари.

09:20 - Око 200 ненаоружаних војника напустило касарне у Анкари и предало се полицији, наводе турски медији.

09:10 - Према најновијим извештајима број погинулих у пучу достигао је 90.

08:48 - Након покушаја војног пуча у Турској притворено је 1563 особа.

08:30 - Командант турских оружаних снага Халуси Акар спашен је након што је током покушаја војног удара држан као талац, изјавио је данас неименовани вишерангирани турски званичник. Акара су као таоца држали припадници побуњене војне фракције, која је покушала да изведе државни удар.

08:10 - Након покушаја пуча у Турској, пет генерала и 29 пуковника разријешено дужности.

08:00 - Најмање 16 побуњеника је убијено у сукобима укоманди војне полиције Турске у Анкари, рекао је шеф полиције Турске, Целалетин Лекесиз, додајући да је око 250 људи у притвору. Сукоби у команди се настављају, али "ће ускоро бити завршени", рекао је он.

07:50 - Предсједник Турске позвао своје присталице да остану на улицама до стабилизације ситуације у земљи.

07:45Свјетски лидери забринути су због ситуације у Турској. Америчка и поједине европске амбасаде у Анкари позвали су своје држављане да не излазе на улице. Амерички предсједник Барак Обама и државни секретар Џон Кери сагласили су се да све стране треба да подрже демократски изабрану владу и избјегну насиље. Русија је веома забринута због ситуације у Турској, а предсједник Владимир Путин је навео да је тренутни приоритет заштита руских држављана и представништва на турској територији.

07:30 - Један авион којим су управљали побуњеници бомбардовао је предсједничку палату у Анкари. Према подацима турске владе, ухапшена су 754 лица због војног удара, а Ердоган је најавио чистку у војсци. Авиони су упућени да униште хеликоптере који су дејствовали у Анкари и Истанбулу. Турска радио-телевизија ТРТ поново емитује програм.
Грчка војска доведена је у борбеној приправности због догађаја у сусједној земљи.

03:13 - Ердоган се појавио на телевизији са аеродрома "Ататурк": Покушано је да се изведе побуна против јединства Турске.

"Турску воде људи изабрани вољом 45 милиона људи. Ми умијемо да стојимо испред тенкова. Сви они који су умијешани у извођење државног удара биће сурово кажњени", рекао је Ердоган.

02:43 - Авион гађао истанбулски трг Таксим, очевици. Чују се експлозије

02:39 - Нови сукоби испред зграде Генералштаба Турске у Анкари

02:35 - Турски медији саопштавају да се на челу војног удара налази војни тужилац и још 46 високих официра

02:33 - Током сукоба у Истанбулу убијено двоје људи

02:20 - Би-Би-Си: На мосту у Истанбулу и даље група војника, пријете оружјем сваком ко им се приближи. Тенкови у близини аеродрома се повукли. У Анкари пучисти заузели више владиних зграда. Полиција на више локација хапси припаднике војске, јављају очевици.

02:19 - Више од 100 учесника војног пуча откривено, један дио је већ ухапшен, преноси агенција Анадолија.

02.16 - На челу побуне у Турској налази се правни савјетник Генералштаба Мухарем Клоше, јавља агенција Анадолија.

02:15 - Ердоган се вратио у Истанбул.

02:10 - Турски премијер: Начелник Генералштаба има наређење да уведе ред у земљу.

02:09 - Прес-секретар турског предсједника: Ердоган ће се обратити нацији кроз неколико сати.

02:09 - У експлозији испред парламента рањено 15 људи.

02:01 - Блиски сарадник Ердогана — публициста Ерол Олчак је убијен.

01:56 - „Покушај војног удара је доживио неуспјех. Већ су почела хапшења организатора пуча“, изјавио је Васип Шахин телевизији НТВ.

Како је саопштила телевизија ухапшен је, између осталих, начелник жандармерије провинције Бурса.

Представник обавјештајне службе Нух Јилмаз је изјавио да ће се "све завршити до ујутру".

Он је додао да је специјална служба ухапсила 13 особа у војној униформи који су покушали да уђу у предсједничку палату у Анкари.

01.44 - Полиција хапси војнике који су учествовали у покушају војног удара. Ердоганове присталице ушле у државну телевизију. Ердоган најавио да ће се ускоро придружити присталицама у Истанбулу или Анкари.

01:43 - На зграду турског парламента бачена бомба, наводи Анадолија.

01:39 - Ади Дурмић, конзул у Конзулату БиХ у Истанбулу, рекао је за сарајевске медије да Конзулат нема никаквих званичних информација о томе шта се дешава у Турској.

Дурмић је потврдио да су он и други радници конзулата дошли у просторије дипломатске мисије, да би били на услузи бх. држављанима.

Ријеч је углавном о туристима који траже упуства шта да раде.

01:42 - Телевизија НТВ саопштава да је на улице Анкаре изашло на десетине хиљада људи, војска напушта своје положаје.

01:29 - Давутоглу: Они који нападају турску стабилност нападају и наше хуманитарне покушаје, али овај напад неће бити успјешан.

01:24 - Турски премијер: Ухапшено је неколико лидера државног удара.

01:23 - Барак Обама позвао на подршку демократски изабране турске Владе.

01:21 - Песков: Русија теоретски спремна да прихвати Реџепа Тајипа Ердогана.

01:11 - У Анкари погинуло 17 полицајаца у нападу хеликоптера на штаб полиције, јавља АП.

01.07 - Турски ловци Ф-16 оборили су хеликоптер у којем су се налазиле вође војног удара, јавља АФП, позивајући се на турску телевизију НТВ.

01:04 - Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић упутио је подршку Влади Турске и, како је рекао, демократији у тој земљи.

Изетбеговић је упутио подршку изабраној Влади Турске и свом пријатељу Реџепу Тајипу Ердогану, предсједнику пријатељске Турске, пренијела је Агенција Анадолија.

00:59 - Иранска новинска агенција ИРНА тврди да је турски предсједник слетио у Техеран, одакле ће са породицом продужити у Катар. Ова информација није званично потврђена.

00:56 - Као резултат државног удара у Турској има погинулих и рањених, саопштиo командант турских специјалних снага.

00:52 - Турски премијер Бинали Јилдирим је државни удар назвао терористичким актом.

Турска новинска агенција Анадолија јавља да су у Истанбулу ухапшени пуковник и тројица војника који су учествовали у покушају војног удара. Из Истанбула и Анкаре долазе потпуно опречне информације о токе ко контролише ситуацију.

00:50 - Војска пуцала на Ердоганове присталице које су се налазиле на Босфорском мосту, има повријеђених.

00:46 - Песков: Руски предсједник Владимир Путин није разговарао са предсједником Ердоганом, као ни са представницима организатора државног удара.

00:45 - Становници Истанбула и Анкаре према позиву Ердогана излазе на улице и протестују против државног удара, јавља турска телевизија.

00:43 - Авијација је два пута гађала зграду Управе безбједности. Пуцано је из хеликоптера и авиона, јавља ТАСС позивајући се на локалне медије.

00:34 - Ердоган покушао да одлети за Лондон након што му је Њемачка одбила азил, јавља Ен-Би-Си.

00:30 - Премијер Бинали Јилдирим изјавио је да ће снаге безбједности у земљи адекватно реаговати на насиље, упркос могућим жртвама.

00:27 - Би-Би-Си: Непотврђени извештаји да је Ердоган напустио земљу и отишао на Запад

Турски министар одбране Фикри Ишик изјавио да већина војника није подржало организаторе државног удара. „Турска војска не може да буде вођена од стране опозиционара Фетулаха Гулена који се налази у САД“, рекао је он.

00:22 - Турска Влада саопштава да је и даље на власти, јављају локални медији позивајући се на вицепремијера Турске.

00:20 - Тенкови пуцају на парламент Турске. Министар одбране потврдио да је начелник Генералштаба отет.

23.53 - Ен-Би-Си јавља, позивајући се на неименованог званичника Стејт департмента, да Ердоган тражи азил у Њемачкој.

23:49 - Јака експлозија чула се у Анкари. Си-Ен-Ен приказује како војни хеликоптери пуцају на зграду главне националне телевизије.

23:45 - Ердоган је за турски Си-Ен-Ен рекао да ће превазићи покушај државног удара. Ердоган оптужио утицајног опозиционара Фетулаха Гулена да је одговоран за државни удар у Турској.

23:41 - Америчка војска саопштила да ће у случају неопходности предузети мјере како би се заштитила база „Инџирлик“ у Турској.

23:38 - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган потврдио је за Си-Ен-Ен са непознате локације да је у земљи у току војни пуч.

22.30 - Турска војска саопштила да је срушила Реџепа Тајипа Ердогана и преузела контролу над земљом, јавља Телеграф. Војска саопштила да је владавина права главни приоритет. Турска државна телевизија ТРТ је наводно прекинула емитовање.

Турска војска издала је саопштење у којем кажу да су преузели власт у земљи и да поштовање закона мора остати приоритет, јавио је Ројтерс. Претходно је војска блокирала оба главна моста на Босфору у Истанбулу - Истанбулски Босфорски мост и Мост султана Мехмеда Освајача.

Турски премијер Бинали Јилдирим осудио оно што је назвао "илегалним покушајем" елемената у војсци након што су дјелимично затворена два моста у Истанбулу док су авиони надлетали ниско преко Анкаре.

"Ми радимо на томе да је у питању покушај пуча, ми то нећемо дозволити", рекао је телефоном за НТВ.

Он је додао да ће платити највишу цијену одговорни за то, преноси АФП.

С друге стране, према непотврђеним информацијама из Анкаре, у граду се чују пуцњу док војни хеликоптери и авиони надлијећу град, наводе свјетски медији.

Блокаду мостова, према извјешајима са терена спровеле су служžбе безбједности.

Турска државна агенција Анадолија јавља да пучисти у генералштабу као таоца држе команданта турске војске. АФП јавља да је ријеч о генералу Хулуси Акару.

Сви летови са аеродрома Ататурк у Истанбулу су отказани.

Извор: Спутњик/РТС/Твитер