latinica  ћирилица
24/07/2016 |  08:40 | Аутор: БЕТА

"Хрватска на Србији показала да нема толико моћи"

Хрватско неуспјешно блокирање Србије у отварању поглавља показује да Хрватска нема толико моћи да иде против 27 чланица, каже хрватски професор Дејан Јовић.

Осим тога, како каже, то показује и да се Србија "прилично консолидовала".

"То показује да се Србија прилично консолидовала и да је успјела да стекне неке пријатеље у Европи, а рекао би и изван ње - на примјер у САД, са чијим се државним секретаром премијер Вучић недавно срео", рекао је Јовић за дневник “Глас Истре“.

Он је рекао да је Хрватска "два пута неуспјешно покушала да блокира" отварање поглавља 23 и 24 са Србијом и да се показало да Хрватска нема толико моћи да би могла да иде насупрот 27 чланица ЕУ.

"Буде ли, међутим, било која друга земља заинтересована да блокира Србију, уз Хрватску, или се почне мијењати расположење у ЕУ како би се успорило или зауставило ширење ЕУ, хрватска ће политика па и евентуална нова блокада бити много ефикаснија", оцјенио је професор Факултета политичких наука из Загреба.

На питање о примједбама владе у Загребу на српске прописе о универзалној јурисдикцији за суђења за ратне злочине, Јовић је рекао да "не разумије до краја политичку логику таквог условљавања".

"Ратне злочине треба процесуирати гдје год то било, без обзира на њихово држављанство. Један број земаља ЕУ има такав или сличан закон којим се проглашава надлежним за процесуирање ратних злочина било гдје", рекао је Јовић