latinica  ћирилица
25/07/2016 |  11:54 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Лукач: У сриједу састанак о Мектићевом "координационом тиму" (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да ће Ударна група за борбу против тероризма на нивоу БиХ, којом предсједава главни бх. тужилац Горан Салиховић, за два дана одржати састанак о приједлогу министра безбједности БиХ Драгана Мектића по којој би ова група требало да прерасте у координационо тијело.
Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске - Фото: РТРС
Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике СрпскеФото: РТРС

Лукач је поновио закључке Владе Српске, садржане у 16 тачака, а у којима се наводи да је овакав Мектићев потез класичан пренос надлежности.

Он је рекао да "помало лаички" дјелује изјава министра безбједности БиХ када тврди да није добио никакве примједбе Владе Републике Српске и да је апсурдно да неко ко прати политичку ситуацију у БиХ тврди да нема примједби из Републике Српске".

Лукач истиче да је БиХ, као и било која друга европска земља, изложена могућности терористичког напада. Нагласио је да у БиХ још има одређених жаришта, односно параџемата, у којима се регрутују људи за борбу на страним ратиштима, а неки од њих се и враћају у БиХ.

Према његовим ријечима, Тужилаштво БиХ процесуира повратнике са страних ратишта, а тек ће се видјети да ли ће то бити довољно да таква лица буду осујећена у неким од будућих активности у вези са тероризмом. 

Министар Лукач отворио је данас у Бањалуци дводневну радионицу под називом "Заштита критичне инфраструктуре: кључни изазови и рјешења", организовану с циљем подизања на виши ниво способности у заштити критичних инфраструктура, нарочито у заштити од тероризма.