latinica  ћирилица
25/07/2016 |  15:37 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Завршена реконструкција заједничког крова три средње школе у Требињу (ВИДЕО)

Замјеном заједничког крова, на објекту три требињске средње школе, завршена је капитална реконструкција, која је почела прије осам година. Радови су извођени периодично, у складу са новчаним могућностима школа, републичких институција и уз помоћ донатора.
Реконструкција крова - Фото: РТРС
Реконструкција кроваФото: РТРС

Прије двије године замијењен је дио, а протекле седмице завршен и остатак крова, на три блока заједничког објекта. Укупна површина је око хиљаду петсто метара квадратних, а вриједност радова, који су финансирани новцем из локалног буџета, износила је педесет девет хиљада марака.

Васиљко Шкриван, директор требињаког Центра средњих школа, истиче да је било хитно да се то ради јер је објекат био покривен салонитним плочама, које су канцерогене, док је на страни Гимназије кров пропуштао".

Салонитни покривач, постављен је прије шездесет двије године. Да би ријешили гријање, потпуно су замијењени отвори, и уређена инфраструктура.

Директор Гимназије "Јован Дучић" Драгослав Бањак појашњава да су "отвори урађени прије осам година и да је дио новца обезбиједило Министарство и тадашња Влада. Од тога смо урадили котловницу, а донацијом бугарске Владе замијењени су отвори", додаје Бањак.

Требало би да се још замјени фасада и за то је урађен пројекат. Ипак, под једним кровом, због специфичности наставе три школе, признају да постаје тијесно. Рјешење је изградња посебног објекта Гимназије.

Директор Гимназије каже да се пројекат ради и да би се Центар средњих школа  проширио и не би имао наставу у подрумским просторијама.

Васиљко Шкриван додаје: "У Центру средњих школа имамо четири струке... медицинску лабораторију не можемо користити за часове банкарства или пољопривреде."

За изградњу Гимназије, земљиште је обезбијеђено. Према грубим процјенама, градња и опремање коштали би нешто више од четири милиона марака. Жељу да помогну, изразила су и удружења исељених Срба у Америци и Аустралији.