latinica  ћирилица
26/07/2016 |  11:32 | Аутор: СРНА

Костајница: Критичне тачке биће саниране

Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед изјавио је данас да ће уз помоћ Владе Републике Српске бити саниране критичне тачке у Костајници, гдје је обилна киша јуче узроковала бујично изливање потока Бубњарица, те проузроковала штету на стамбеним и пословним објектима и саобраћајној инфраструктури.
Костајница - невријеме - Фото: Facebook
Костајница - невријемеФото: Facebook

Међед је данас обишао поплављене дијелове Костајнице и разговарао са начелником општине Драгом Бундалом, који га је упознао о разлозима настанка поплава и предложеном рјешењу проблема.

- Требало би да се у најскорије вријеме очисти и прошири поток Бубњарица, да нове падавине не би изазвале сличне поплаве - рекао је Међед.

Он је навео да је ријеч о пројекту вриједности 20.000 до 30.000 КМ за шта средства могу обезбиједити Републичка управа Цивилне заштите и Влада Српске.

Начелник општине Костајница Бундало истакао је да је највеће проблеме у јучерашњој поплави створило изливање потока Буњарица и да очекује помоћ Владе у рјешавању овог проблема.

- Констатовали смо да јуче град није угрозила рјечица Тавија, него да је највећи проблем Бубњарица. Договорено је да заједнички дјелујемо према Влади Српске да нам обезбиједи средства како би на Бубњарици био урађен нови плочасти пропуст на мјесту на којем је било уско грло - рекао је Бундало.

Он је навео да је остало да се ријеши питање бетонирања корита рјечице Тавије и изразио незадовољство спорошћу процедура провођења тендера и избора извођача од стране предузећа "Воде Српске".

- Свјетска банка је обезбиједила неопходна средства, али тромошћу у спровођењу процедура сви смо угрожени. "Воде Српске" још нису, након поништења претходног тендера, расписале нови тендер за извођење ових радова - додао је Бундало.

Према његовим ријечима, све надлежне службе данас раде на отклањању штете од јучерашње бујичне поплаве.

- Ангажовали смо механизацију која ради на санацији локалне путне мреже, како би сви путеви били проходни, а ватрогасци перу улице. Именована је комисија за попис штете и надам се да ће Влада Српске помоћи да оштећени грађани добију дио средстава - закључио је Бундало.