latinica  ћирилица
26/07/2016 |  13:57 | Аутор: Агенције

Хрватска до 2017. мора да прими 1.617 избјеглица

Према преузетим обавезама од ЕУ Хрватска до 2017. мора да преузме 1.617 избјеглица у складу са Европским програмом њиховог размјештања и треба да им обезбиједи боравак, здравствену заштиту, образовање, бесплатну правну помоћ, социјану помоћ и помоћи им да се интегришу у друштво.

"Прва група миграната је већ стигла и смјештена је у загребачком хотелу Порин док им држава не пронађе нови смјештај у Загребу, Ријеци и Сплиту", пише портал Глас Славоније.

Напомиње се да је Хрватски завод за запошљавање носилац мјера које су усмјерене на што успјешнију интеграцију тих особа на тржиште рада.

- Једна од највећих препрека успјешне интеграције избјеглица - тражитеља азила је њихово непознавање хрватског језика. Први корак у припреми за запошљавање је утврђивање нивоа познавања хрватског језика потребног незапосленој особи за радно мјесто за које има одговарајуће квалификације - каже Марио Бебић, помоћник министра рада прецизирајући да је у посљедњих десетак година у Хрватској одобрено 160 захтјева за азил, док је само седам азиланата пронашло је посао.

- “Из европског буџета за мигранте у Хрватској до 2020. обезбјеђено је чак 70 милиона евра - рекао је шеф Делегације Европске комисије у Хрватско Бранко Баричевић.