latinica  ћирилица
26/07/2016 |  14:43 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Бијељина: Росић тврди да је пуцао у нужној одбрани

Миле Росић који је осумњичен за убиство Синише Гламочанина у Бијељини 20. јула тврди да је пуцао у нужној одбрани, бранећи свој живот.
Бијељина: Росић - нужна одбрана - Фото: СРНА
Бијељина: Росић - нужна одбранаФото: СРНА

Росић и Гламочанин, обојица из Бијељине, већ су осуђивани за убиства, а осумњичени је од децембра прошле године боравио на условној слободи, након скраћења затворске казне за три године.

На рочишту за одређивање притвора које је данас одржано у Окружном суду у Бијељини, тужилац Мухамед Грухоњић рекао је да је Росић осумњичен за убиство и да је више пута осуђиван за исто кривично дјело, као и да је запријећена казна за извршено дјело већа од пет година.

Бранилац Веселин Лондровић је у обраћању суду оспоравао основану сумњу за убиство, уз тврдњу да је Росић поступао у нужној одбрани и рекао да се умјесто притвора даља истрага може заштитити изрицањем мјера забране или одређивањем кућног притвора осумњиченом.

Лондровић је рекао да је Гламочанин дошао на кућни праг Росићу и пријетио да ће га убити и да ће му силовати кћерку, уколико овај не "изађе" из одређених послова.

Према његовим ријечима, потом је Гламочанин лактом ударио Росића у чело, гурнуо руку у кожну торбицу објешену око врата и повукао пиштољ, након чега је Росић, бранећи свој живот, пуцао у њега из пиштоља.

Бранилац је пренио Росићеву тврдњу да се не сјећа колико је хитаца испалио и гдје је погодио Гламочанина, али да је имао намјеру да му пуца у руке и на тај начин елиминише пријетњу.

Одбрана наводи и да Росић није бјежао од полиције, него је побјегао и скривао се у страху од могућих саучесника Гламочанина.

Лондровић је на рочишту рекао да је у криминалистичко-техничком извјештају потврђено да је Гламочанин имао у торбици пиштољ са 12 метака у оквиру и једним метком у цијеви, као и да су неки од хитаца које је испалио Росић погодили Гламочанина у руке.

Он је истакао и да је Гламочанин осуђиван за убиство двојице полицајаца у Београду, да је издржао деветогодишњу затворску казну у Сремској Митровици и да у Окружном суду у Бијељини још има активних предмета који се против њега воде.

Судија Менсур Ђонлић одредио је Росићу притвор од 30 дана који тече од дана његове добровољне предаје полицији - три дана након убиства, 23. јула.

Росић се налази у Казнено-поправном заводу у Бијељини.