latinica  ћирилица
26/07/2016 |  15:31 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Херцеговина ће ускоро добити прву сигурну кућу (ВИДЕО)

Заштита и помоћ жртвама породичног насиља у источној Херцеговини ускоро ће бити побољшана, јер се очекује градња сигурне куће.
Сигурна кућа у Требињу - Фото: РТРС
Сигурна кућа у ТребињуФото: РТРС

Након дугогодишњих планова и најава, Херцеговина ће ускоро добити прву сигурну кућу. Кампања за прикупљање донаторских средстава је почела, а према најавама из НВО „Женски центар“, сигруна кућа ће бити завршена до краја наредне године. Објекат ће бити изграђен у Требињу, а намијењен жртвама насиља из херцеговачке регије. 

Након 12 година најава и неколико покушаја изградње, прича о сигурној кући у Херцеговини ускоро ће добити епилог.

Објекат ће бити у складу са европским стандардима. Осим смјештаја и уточишта, жртве ће имати обезбијеђену стручну помоћ и радну окупацију.

"Према прорачунима изградња ће коштати око 600.000 марака. Влада Републике Српске раније је обезбиједила 70.000. Остатак средства биће прикупљен донаторским акцијама", каже Љиљана Чичковић, извршна директорка НВО „Женски центар“ Требиње .

Према њеним ријечима, планиране су донаторске вечере, а прва ће бити организована 14. августа.

"Сви добровољни прилози су значајни и добродошли, јер нам је циљ да овај посао завршимо. Сигурна кућа предвиђена је за смјештај двадесетак особа, са подручја херцеговачке регије, а градиће се у Требињу", истакла је Чичковићева.

Без сигурне куће тешко је организовати адекватно збрињавање жртава породичног насиља, тврде стручњаци. У Херцеговини је број пријављених случајева у порасту.

Помоћ овој рањивој категорији пружају надлежне институције и невладине организације. Њихова сарадња кључна је за постизање добрих резултата.

Према ријечима Ане Радишић, школског психолога, дјеца су у великом броју случајева директне или индиректне жртве насиља. Захваљујући свакодневној комуникацији са Центром за социјални рад, полицијом, невладиним сектором, одмах по пријави насиља могу реаговати и пружити помоћ дјетету.

Сличну праксу имају у требињским вртићима. За дјецу која потичу из породица са нарушеним односима, обезбијеђен је бесплатан боравак у вртићу.

Логопед Светлана Бокун, каже да у ЈУ "Наша радост" у Требињу тим стручњака ради са том дјецом, како би их укључили у вршњачке групе и пружили помоћ.

Како би се женама жртвама насиља обезбиједила економска помоћ и независност, НВО Женски центар основао је прву женску задругу „Смоквица“.

На око пет хектара узгајаће смокве и бавити се прерадом овог воћа. У припреми је и Платформа о сарадњи свих институција које су укључене у рад са жртвама породичног насиља.