latinica  ћирилица
26/07/2016 |  15:45 ⇒ 15:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић поручио Тахири: Не мијењамо позицију о КиМ

Министар спољних послова у техничкој влади Ивица Дачић, поводом изјаве Едите Тахири да ће Србија морати да мијења уставну преамбулу кад је ријеч о Косову, поручио је данас да Србија неће мењати позицију о Косову и Метохији.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Није битан ни Устав ни преамбула, овде је ријеч о томе да ми не признајемо једнострани акт сецесије", поручио је Дачић, одговарајући на питања новинара послије састанка са министром спољних послова БиХ Игором Црнадеком.

Према његовим ријечима, међународна заједница може свијету силом да наметне такво тумачење, али ће исто тако морати да одговори на друге примјере који ће у свијету почети да се дешавају и који се већ дешавају.

"Када невоља закуца на њихова врата, онда ће да се сјете међународног права. Ми не желимо и не дозвољавамо да то буде могуће на примјеру Србије", рекао је шеф српске дипломатије.

Он је навео да неки сада коментаришу колико реалан тај став Србије, постављајући питање да ли је било реално пре 40 година да ће Косово једнострано прогласити независност?

"Не смијемо да одустанемо од тога, зато нам је предуслов да Срби остану на Косову и Метохији. Едита Тахири, према томе, може да прича за албанску јавност шта хоће", закључио је Дачић.