latinica  ћирилица
26/07/2016 |  15:47 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Посљедице поплава у Костајници (ВИДЕО)

Невријеме које је јуче захватило општину Костајница оставило је посљедице. Вода се повукла, иза себе оставила муљ, отпад и прљавштину. У току је чишћење.
Костајница - Фото: РТРС
КостајницаФото: РТРС

Припадници Цивилне заштите и ватрогасци санирали су штету на више локација. Рјечице су се излиле на неколико мјеста - страдали су усјеви, баште, али и подруми кућа.

Мјештани Костајнице, сабирају штету јучерашње поплаве. Уништено је, кажу, много тога.

"У подруму и у љетној кухињи све је уништило, а сад су баште отишле тотално", каже Милка Вујановић из Костајнице.

""Углавном је ушла у помоћне објекте, мислим да је ушла и у неке куће", каже њен суграђанин Ђуро Радојчић.



Неизвјесност, људи су стално у паници, чим мало киша падне, боје се да ће то поново да поплави.

Водена бујица проузроковала је и одроне. Екипе су на терену, много тога већ је санирано.

"Дошло је Комунално, камион, багер и ту су то одмах очистили. Након два сата, дошли су", каже и Милена Маринковић.

Костајницу је дан након водене бујице, посјетио и директор републичке Цивилне заштите, Миле Међед. С начелником Драгом Бундалом разговарао је о коначном рјешењу система одбране од поплава, за шта је неопходно око двадесет хиљада марака.

"Договорили смо се да ћемо заједнички дјеловати према Влади Републике Српске да нам обезбиједи одређена средств да урадимо овдје нови плочасти пропуст који је био уско грло и да радимо на проширењу рјечице бубњарице како не би даље угрожавало становништво које живи око рјечице", изјавио је начелник општине Костајница Драго Бундало.

Јучерашња ситуација била би знатно тежа да до сада није очишћено и регулисано корито Тавије. Неопходно је бетонирати дијелове корита ове рјечице, за шта би Воде Српске требало да распишу нови тендер, на који се кажу Костајничани, већ дуго чека.

"Надам се кад би се и тај тендер одрадио да би општина Костајница била у будуће лишена тих поплава. Значи ради се о бујичним рјечицама Бубњарица и Тавија", напомиње Миле Међед, директор Цивилне заштите РС.

Јуче је за само два сата у Костајници пало 52 литра кише по квадратном метру. Помоћ овој општини стигла је из Приједора - комунално возило за чишћење уклонило је муљ и блато из уништених објеката и градских улица.