latinica  ћирилица
27/07/2016 |  12:18 | Аутор: СРНА

Неповратних 6,5 милиона евра за изградњу канализације у Бијељини

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и отправник послова у Амбасади Холандије у БиХ Лоес Ламертс данас су у Сарајеву потписали споразум о додјели неповратних средстава од 6,5 милиона евра за изградњу канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода у Бијељини.
Бијељина - Изградња канализационе мреже - Фото: РТРС
Бијељина - Изградња канализационе мрежеФото: РТРС

Захваљујући на грант средствима, Беванда је након потписивања споразума изјавио да ће новац бити алоциран на Републику Српску и Бијељину.

Беванда је подсјетио да је пројекат изградње система за одвод отпадних вода у Бијељини почео 2006. године и оцијенио да ће његовом изградњом бити створени бољи услови за живот становништва и развој привреде, те да ће значајно допринијети побољшању квалитета воде Дрине, Саве и Дунава.

Ламертсова је навела да се средства реализују путем Холандске организације за развој инфраструктуре ОРИО, а пројекат спроводи холандска Агенција за предузетништво у име Министарства спољне трговине и развојне сарадње те земље.

- Овај грант омогућава Бијељини да настави реализацију пројекта започетог 2006. године, а који су већ у ранијим фазама уз ОРИО финансирали и ЕУ, Европска банка за обнову и развој те шведска организација СИДА - додала је Ламертсова.

Према њеним ријечима, грант организације ОРИО од 6,5 милиона евра представља највећи допринос овом пројекту.

Очекује се да ће постројење за прочишћавање отпадних вода бити оперативно у јулу 2019. године.