latinica  ћирилица
27/07/2016 |  13:35 ⇒ 20:26 | Аутор: СРНА

Вијеће народа без сагласности о одлуци Клуба Бошњака (ВИДЕО)

Вијеће народа Републике Српске данас није постигло сагласност о одлуци Клуба Бошњака о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса на скупштинску одлуку о расписивању референдума у Републици Српској о 9. јануару као Дану Републике Српске.
Вијеће народа РС - Фото: РТРС
Вијеће народа РСФото: РТРС

Вијеће народа данас није постигло ни договор о вету Бошњака на Закон о обради и објављивању резултата пописа становништва, домаћинстава и станова 2013. године у Републици Српској.

Предсједавајући Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић рекла је новинарима у Бањалуци након сједнице да остали клубови, српски, хрватски и клуб осталих народа нису подржали вето Бошњака, те да ће о овим питањима већ сутра расправљати Заједничка комисија Вијећа народа и Народне скупштине Републике Српске.

- Уколико ни на заједничкој комисији не буде сагласности, иде се на Уставни суд Републике Српске - додала је Тешановићева.

Потпредсједавајући Вијећа народа Републике Српске Кемо Чамџија рекао је да "аутократска власт у Републици Српској" покушава да путем рефорендума наруши устав ентитета и државе, односно да демонстрира своју демократију скривајући се иза колективне одговорности.

Он сматра да образложења осталих клубова правно и формално не стоје.

- Грађани у Српској, а посебно повратници, Бошњаци, не треба да брину ако се референдум и одржи, јер он неће имати никакве рефлексије на њихов живот и положај, њихову безбједност - додао је Чамџија и навео да званичници морају да оправдају утрошена средства из буџета за спровођење референдума, који могу да износе и око 20 милиона КМ.

Чамџија тврди да ентитетске институције немају надлежност у овој фази обраде података пописа, већ да се тиме негирају уставом прописане надлежности БиХ.

Он је навео да питања која се могу поставити на референдуму могу бити о ентитетској линији разграничења, а да је о Дану Републике већ све рекао Уставни суд БиХ.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изразио је задовољство што Вијеће народа Републике Српске данас није подржало одлуку о покретању виталног националног интереса Клуба Бошњака, јер је тиме показало степен одговорности, поштивање закона и Устава Републике Српске.

- Став бошњачких партија је јасан - укидање 9. јануара. Укидање нема никаквог основа са њиховим образложењем - сматра Бањац и додаје да би то било исто као да некоме желите да укинете дан рођења.

Он је истакао да Бошњаци у Српској нису угрожени, а попис је показао колико има Срба у ФБиХ, а колико Бошњака у Српској, на основу чега се може видјети гдје је извршено етничко чишћење.

Бањац је нагласио да ће се референдумом изразити воља народа, коју нико не може оспорити.