latinica  ћирилица
27/07/2016 |  14:16 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Срб: Обиљежавање антифашистичког устанка уз контраскуп проусташке странке

Српско народно вијеће (СНВ) и Савез антифашистичких бораца и антифашиста (САБХ) у личком мјесту Срб данас обиљежавају 75. годишњицу антифашистичког устанка, док се истовремено одржава контраскуп десничарске Аутохтоне хрватске странке права (АХСП).

Окупљенима се обратио Стјепан Месић, чији је говор прекинут Томпсоновом пјесмом.

Антифашистички скуп код Споменика устанку почео је око поднева полагањем вијенаца, док су дјеца рецитовала партизанске пјесме о Титу. На скупу су и представници Амбасаде Србије.

Окупљенима се обратио и бивши предсједник Хрватске, Стјепан Месић, али је његов говор прекидан Томпсоновом пјесмом коју су пјевале чланице удружења "Жене у Домовинском рату".

Никола Будија из Савеза антифашистичких бораца из Задра напао је у свом говору предсједницу хрватске Колинду Грабар Китаровић зато што је "подупирала усташког барјактара Томислава Карамарка и избацила Титову бисту с Пантовчака".

- Ја сам Хрват, али нисам усташа, него Титов борац - поручио је Будија.

Као и ранијих година, у Србу се истовремено одржава и контраскуп ванпарламентарне десничарске Аутохтоне хрватске странке права (АХСП) која сматра да је скуп СНВ "историјски фалсификат".

АХСП је недавно постављањем шатора код Споменика устанку у Србу покушала да спријечи данашњи скуп, али је то јавно окупљање накнадно забрањено, па је полиција уклонила спорни шатор и привела неколико припадника те странке. Због ремећења јавног реда и мира предсједнику АХСП Дражену Келеминцу изречена је шестомјесечна забрана доласка у Срб.

Келеминац је и поред забране данас покушао да дође у Срб, али га је полиција зауставила због чега је он из протеста сјео на пут. Демонстранти против обиљежавања годишњице подизања устанка накратко су блокирали саобрћај како би одржали молитву.

Извор: Н1