latinica  ћирилица
27/07/2016 |  14:50 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 75 година од устанка против фашизма

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је на обиљежавању 75 година од устанка против фашизма у Бањалуци да је много Срба страдало у 20. вијеку и да српски народ треба да зна своју историју како му се не би понављала.
Обиљежавање 75.годишњице Дана устанка против фашизма на Бањ Брду код Бањалуке - Фото: СРНА
Обиљежавање 75.годишњице Дана устанка против фашизма на Бањ Брду код БањалукеФото: СРНА

Савановић је напоменуо да се данас у Бањалуци обиљежава 75 година од састанака који су били припрема за борбу против окупације и зла званог фашизам, садржаног у Независној Држави Хрватској.

"То зло НДХ, које је проглашено 10. априла 1941. године, у саставу је имала подручја на којима је живјело око 1,9 милиона Срба над којима је почео терор, прогон, убијање, одвођење. Почело је нешто невиђено у цивилизованом свијету - убијање и прогон људи само зато што су Срби, Јевреји, Роми, антифашисти", подсјетио је Савановић.

Он је додао да је Бањалука тада била значајан административни центар, те да је била интересантна нацистичкој Њемачкој и НДХ, који су били фокусирани да угуше било који облик отпора политици коју су водили.

Савановић је подсјетио да је НДХ у својим законима елиминисала Србе, да је имала стратегију да дио Срба покатоличи, дио побије, дио протјера, односно да је та држава била одлучна да "почисти Српске".

Он је нагласио да се деведесетих година прошлог вијека поново појавила политика чији је циљ био да протјера Србе са ових простора, што је војно и политичко руководство Срба тада препознало.

Према ријечима Савановића, српски народ створио је Републику Српску бранећи право на живот и територију.

Предсједник бањалучког СУБНОР-а Раде Џајић изразио је противљење и осуду ове организације свим насртајима на "младу Републику Српску на коју је навалила и `ала и врана".

Замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић рекла је да је обиљежавање 75 година од устанка изузетно значајно за слободарску Бањалуку, за допринос дат у борби против окупатора и домаћих издајника.

Она је додала да град подржава овакве манифестације, чиме исказује и опредијељеност темељима антифашизма, слободарски дух и поштовање учесницима НОР-а.

У оквиру обиљежавања Дана устанка против фашизма на Бањ Брду положени су вијенци на споменик страдалим Крајишницима у Другом свјетском рату.

Вијенце су у име Владе положили министар Савановић и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, делегација Града, борачких категорија становништва и СУБНОР-а.

Ђокићу уручена јубиларна повеља за његовање тековина НОР-а

Бањалучка градска организација СУБНОР-а додијелила је данас министру рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петру Ђокићу јубиларну повељу поводом 70 година од ослобођења Бањалуке у Другом свјетском рату.
Повеља му је додијељена за његовање традиција и очување тековина Народноослободилачког рата.

Ђокићу је повељу уручио предсједник бањалучког СУБНОР-а Раде Џајић на Бањ Брду, гдје је обиљежено 75 година од устанка против фашизма.

Говорећи о значају овог датума, Ђокић је рекао новинарима да се народ Републике Српске налази у колони са другим народима који су били антифашисти и који су се организовано супротставили и успјели да побиједе највеће зло - фашизам.

Он је нагласио да се тековина антифашизма мора његовати и у будућем времену и да вриједности антифашизма као универзалну идеју треба преносити будућим генерацијама кроз образовне програме.

"Јако је важно да овдје на Бањ Брду, као и на још више локација, обиљежавамо овај дан. Влада Српске даје подршку таквим активностима грађана који се окупљају на мјестима повезаним са НОР-ом", рекао је Ђокић.