latinica  ћирилица
27/07/2016 |  15:07 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Српска обиљежила 75 година од устанка против фашизма (ВИДЕО)

На бањалучком Бањ брду обиљежено је 75 година од устанка народа против фашизма. Поводом 27. јула, на овом мјесту положени су вијенци у част погинулих Крајишника. Осим Бањалуке, овај Дан обиљежава се и у Кнежици, Станарима, док је централна манифестција одржана у Милића Гају код Козарске Дубице.
Обиљежавање 75.годишњице Дана устанка против фашизма на Бањ Брду код Бањалуке - Фото: СРНА
Обиљежавање 75.годишњице Дана устанка против фашизма на Бањ Брду код БањалукеФото: СРНА

1942. године, Бранка Бјелајац, тадашња 15-годишња дјевојчица, укључила се, са још неким нејаким саборцима, у борбу против фашизма. Много времена провела је логору у Приједору, за који је вежу болна сјећања. каже да мучења и глад нису могли да униште солидарност међу логорашима.

"Скувају лонац кромпира који мијешају пушком, а ми то купимо по земљи и дијелимо другима, само да би живи остали", сјежа се Бранка Бјелајац.

Сви су сагласни да се тековине антифашизма треба његовати и преносити на будуће генерације.

"Ми данас обиљежавамо историјски датум. То треба посматрати кроз људе који су се борили против фашизма, а не система, који су у то доба знали да се организују, иако су знали да ће изгубити живот у борби против тог универзалног зла, које се звало фашизам", истакао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Министар индустрије енергетике и рударства Српске Петар Ђокић поручује да је изузетно битно да тековине антифашизма и осјећај вриједности антифашизма живи у Републици Српској и да им дајемо велики значај.

"Сматрамо да је и народ Републике Српске и бројни други народи у колони оних који су били антифашисти и успјели да побиједе, данас поносни на оно што су њихови преци учинили", истакао је министар Ђокић.

На Бањ брду организација СУБНОР-а додијелила је министру рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петру Ђокићу јубиларну повељу поводом 70 година од ослобођења Бањалуке у Другом свјетском рату.

Повеља му је додијељена за његовање традиција и очување тековина Народно-ослободилачког рата.

Република Српска, је у Милића Гају код Козарске Дубице обиљежила је 75. годишњицу устанка народа БиХ против фашизма, у Другом свјетском рату

Кнежица: Дан устанка у БиХ (фото: РТРС)

Бројне делегације положиле су вијенце на партизанском гробљу у Кнежици, а централној манифестацији присуствовао је велики број учесника и поштовалаца Народно-ослободилачке борбе, као и бројни званичници.

Предсједник парламента Недељко Чубриловић поручио је да је српски народ Крајине 27. јула 1941. године међу првима у Европи показао којим ће путем кренути ради добра цијелог човјечанства. Истакао је да се не смије заборавити чињеница да су само у овом дијелу Европе постојали логори за дјецу, само због тога што су та дјеца били Срби.

Из Милића Гаја је поручено да је Дан устанка била борба за слободу и опстанак у оквиру Народно-ослободилачке борбе, у којој је немјерљив допринос и жртве дао народ Козаре и Поткозарја.

На дашањи дан 1941. године српски народ устао је против планетарног зла и голорук започео борбу за свој опстанак и слободу. Овај датум у Републици Српској има посебно значење јер је у антифашистичкој борби српски народ дао највише жртава и поднио највећи терет. 

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је грађанима Српске Дан устанка у борби против фашизма.